Miten nopeuttaa perheen aamutoimia? Katso 10 tehovinkkiä!

Lapsiperheen aamu on kiireinen ja hektinen, jos on ehdittävä suorittaa pesut ja aamupalat ennen tarhaan, kouluun ja töihin lähtöä. Kokosimme kymmenen tehokasta vinkkiä, joiden avulla aamut sujuvat tehokkaammin.

Lapsiperheissä aamut voivat olla yhtä kaaosta. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla ne voivat sujua hitusen paremmin.

1. Ajoissa nukkumaan!

Lasta on huomattavasti vaikeampaa saada hereille aamulla, jos hän on väsynyt. Pidä siis tiukasti kiinni nukkumaanmenoajoista. Taapero tarvitsee unta vähintään 12 tuntia vuorokaudessa ja koululainen vähintään 10 tuntia. Teini-ikäiselle ja aikuiselle oikea määrä on 8–10 tuntia.

Lasten lisäksi on erityisen hyödyllistä laittaa myös oma pää petiin vähintään 8 tuntia ennen herätyskellon pärähdystä.

2. Suunnittele vaatteet valmiiksi

Hukkunut sukka ja väärä mekko voi aiheuttaa turhaa draamaa kiireiseen aamuun. Katsokaa siis vaatteet valmiiksi jo ennen nukkumaanmenoa.

3. Herää itse aikaisemmin kuin muut

Herää ennen muuta perhettä. Näin saat hetken omaa aikaa, jonka voit käyttää vaikkapa lehden lukuun tai kuntoiluun. Näin sinulle ei tule ikävää kiireen tunnetta heti herättyäsi, voit laittautua valmiiksi rauhassa ja näin sinulla on myös aikaa helpottaa perheen pienimpien aamutoimia.

4. Heräämiseen pientä piristystä

Keksi heräämishetkiin pientä piristystä, jonka vuoksi lasten on mukavampaa nousta ylös. Voisiko vaikkapa aamutelevision lastenohjelma auttaa?

5. Vaatteet päälle ennen aamupalaa!

Jos lapsesi eivät ole erityisen kovia sotkemaan, kannattaa heidät pyytää pukemaan päälle ja laittautumaan valmiiksi ennen aamupalaa. Näin he saavat yhden kiireettömän hetken ennen lähtöä, eikä syömisestä tule häseltämistä.

6. Aamupeli avuksi

Eivätkö aamutoimet oikein tunnu luistavan lapsiltasi? Tee heille taulukko, jossa jokaisesta hyvin sujuneesta aamusta saa merkin. Voit myös listata jokaisen toimen erikseen – näin lapsi tietää, mitä häneltä odotetaan. Kun merkkejä on riittävä määrä, palkitset heidät jollain tapaa.

7. Panosta myös itseesi

Ulkonäöllä ei ole merkitystä, sanotaan. Kuitenkin Lontoon muotiyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 85 prosenttia naisista koki päivänsä alkavan paremmin, kun he panostivat hitusen ulkonäköönsä aamulla. Ota siis itsellesi pieni hetki, jolloin voit laittaa hieman meikkiä tai valita päällesi vaikkapa kauniit vaatteet – huoliteltuna olo voi olla paljon pirteämpi.

8. Aamupala valmiiksi

Tee aamupala valmiiksi jo illalla: Kokoa leivät jääkaappiin tai mittaa puuroainekset valmiiksi.

9. Tee automatkasta hauskempi!

Jos lapsi tietää, että autossa on jotain mukavaa, hän haluaa olla valmis nopeammin– esimerkiksi hyvä äänikirja tai lelu sopii viihdykkeeksi tarhamatkalle.

10. Vaali rutiineja

Tee aamutoimistanne rutiini. Tämä helpottaa aamukiukkuja ja tekee lapsista omatoimisempia, kun he tietävät mitä seuraavaksi tapahtuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat