Miten kummassa kokematon Tuomo Ruutu sai valmennuspestin NHL:ssä? Olli Jokinen kertoo syyt: "Vaikka se kuinka hullulta voi kuulostaa"

Tuomo Ruutu kertoo NHL-pudotuspeleistä pelaajan näkökulmasta 9:33
Tuomo Ruutu kertoi NHL:n pudotuspelimaailmasta viime kesänä Uutisaamussa.

Suomalainen NHL-legenda Olli Jokinen kertoo, miksi Florida Panthers päätyi palkkaamaan kokemattoman Tuomo Ruudun apuvalmentajakseen.

Suomalaisen jääkiekkovalmennuksen tasoa pidetään kotimaassa ja Euroopassa korkealaatuisena. Kun suomalaisluotsien emigraatio KHL:ään ja Keski-Eurooppaan on jo nähty aikapäiviä sitten, katseet ovat yhä enemmän kääntyneet Pohjois-Amerikkaan.

Miksi suomalaisille ja ylipäätään eurooppalaisille kiekkoluotseille NHL on tuntunut niin tavoittamattomalta linnakkeelta? Portit eivät ole avautuneet edes leijonakuningas Jukka Jaloselle.

Itsekin valmennusuraa NHL:stä tavoitteleva Olli Jokinen kertoo MTV Urheilulle taalaliigan karuista lainalaisuuksista.

– Teitä on monenlaisia NHL-valmentajaksi. Aika paljon on kiinni siitä, miten on verkostoitunut ja kenet tuntee. Pohjois-Amerikassa arvostetaan tosi paljon pelaajakokemusta varsinkin apuvalmentajien kohdalla. Varsinkin aloittelevien ja nuorten apuvalmentajien kohdalla se pelaajakokemus on isommalla painotuksella kuin valmennuskokemus. Vaikka se kuinka hullulta voi kuulostaa, näin se vain menee, Jokinen juttelee puhelimitse Floridasta.

Tässä todellisuudessa Tuomo Ruudun palkkaaminen Florida Panthersin valmennusryhmään ei kuulosta lainkaan ihmeelliseltä. 38-vuotias Ruutu on fiksu ja innokas valmentajanalku, jolla on jo kokemusta pelaajakehitystyöstä New York Rangersissa ja apuvalmentajan tehtävistä Nuorissa Leijonissa.

Ennen kaikkea Ruutu on entinen kovan tason NHL-kiekkoilija, jolla on takanaan 12 kautta ja yli 700 runkosarjaottelua.

– NHL:ssä arvostetaan sitä, että apuvalmentaja on itse ollut kokemassa näitä juttuja, joita pelaajat käyvät läpi. Heidän tehtävänsä on usein auttaa pelaajia henkimaailman asioissa. Se pelikokemus, joka Tuomolla on, sitä ei koulun penkiltä opita. Kaikki loukkaantumiset ja muut asiat, jotka hän on käynyt urallaan läpi, ovat sellaisia juttuja, joista hän pystyy ammentamaan, Jokinen tietää.

"Tietysti se herättää keskustelua"

Pelaajakokemuksensa ja työtä pelkäämättömän asenteensa lisäksi Ruudulla on niitä paljon puhuttuja suhteita. Panthersin 56-vuotias urheilujohtaja Bill Zito on Ruudun entinen pelaaja-agentti.

– NHL on sellainen liiga, että pitää tuntea ihmisiä. Ei siellä kukaan rupea ihmisiä pystymetsästä palkkaamaan. Kyllä joku aina jonkun tuntee. Kukapa Tuomo Ruudun paremmin tuntisi kuin oma agentti? Hän tietää tarkalleen, millainen ihmistyyppi Tuomo on, millainen hän on arjessa ja kuinka kunnianhimoinen hän on, Jokinen niputtaa.

Jokinen sanoo tietävänsä, että Suomessa Ruudun saama pesti on aiheuttanut kyräilyä jääkiekkopiireissä.

– Tietysti se herättää keskustelua, miksi ei valita sellaista koutsia, joka on luotsannut kymmenen vuotta SM-liigassa tai jossain muussa sarjassa – miksi nämä kaverit eivät saa hommia. Mutta NHL on NHL, se on eri maailma. Jos on ollut siellä vaikkapa pelaajana enemmän kuin kolme vuotta, rupeaa tajuamaan, miten bisnes pyörii siellä.

"Olen satavarma"

Jokinen uskoo Ruudun kyvykkyyteen NHL-apuvalmentajana.

– Tuomo Ruudulla on todella paljon annettavaa. Mä itse asiassa tykkään, että tulee tällainen valinta aika puskista. Olen tosi innoissani, että Tuomo saa tuon mahdollisuuden, Jokinen intoilee.

– Mielenkiintoista nähdä, mikä Tuomon rooli on, mutta olen satavarma, että Tuomolla riittää tietotaito hoitaa apuvalmentajan roolia NHL:ssä.

Jokiselle itselleen tarjottiin kahta eri apuvalmentajan paikkaa NHL:stä kolme vuotta siten. Hän kertoo myös käyneensä kertaalleen työhaastattelussa vastaavaan tehtävään, eikä tullut silloin valituksi.

Ensi kaudella Jokinen on Mikkelin Jukurien päävalmentaja, joten Floridan trooppinen sää vaihtuu huomattavasti viileämpään ilmastoon Etelä-Savoon sydämessä.

Lue myös:

    Uusimmat