Tuomo Ruutu saa harvinaisen pestin NHL:ssä – näin huippuluotsit Jukka Jalonen ja Jussi Ahokas kommentoivat yllätyssiirtoa: "Se on varmasti yksi syy, miksi Florida hänet palkkasi"

Nuorten Leijonien pelaajille henkilökohtaista palautetta korvaan kuiskutellut ja New York Rangersissa lupauksia kehittänyt Tuomo Ruutu saa nyt kultaisen mahdollisuuden luoda valmennusuran NHL:ssä.

Harvinaista herkkua. Sitä suomalaisten valmentajien pestit NHL:ssä ovat olleet aina. Sen tietää myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, joka on puhunut unelmastaan luotsata jonain päivänä rapakon takana.

Äärimmäisen meritoituneelle leijonaluotsille taalaliigan portit eivät ole avautuneet, mutta hänen entinen luottopelaajansa maajoukkueesta sen sijaan on ensi kaudella NHL-seuran apuvalmentaja.

– Se on hieno juttu Tuomolle mutta myös koko Suomi-kiekolle, Jukka Jalonen hehkuttaa MTV Urheilulle.

Valmentajana kokemattoman Ruudun palkkaaminen huippupestiin saattoi olla monelle isokin yllätys, mutta Jaloselle se ei sitä ollut.

– En ole kovinkaan yllättynyt. Tuomo on kuitenkin ollut jo pari kautta New York Rangersin pelaajakehitysvalmentajana, pelasi pitkän uran NHL:ssä ja hänellä on varmasti hyvät suhteet sinne suuntaan. Olen tietenkin iloinen hänen puolestaan. Se on harvinaista herkkua, että täältä pääsee valmentamaan NHL:ään.

Rangers-pestin ohella Ruutu on ollut apuvalmentajana Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa kolmissa MM-kisoissa. Nuorten Leijonien päävalmentajana toimineella Jussi Ahokkaalla on Ruudusta vain hyvää sanottavaa.

– Hän on huippuihminen. Ensimmäinen juttu, kun Tuomosta aletaan puhua, on se, kuinka iso ihminen hän on, Ahokas ylistää.

Hyvä ihmisten kanssa

Ahokas ja Ruutu valmensivat Nuoret Leijonat MM-kultaan alkuvuodesta 2019 Vancouverissa. Valmennusryhmään kuuluivat heidän lisäkseen Olli Salo ja Jukka Varmanen sekä maalivahtiluotsi Fredrik Norrena.

Ruudun päätehtävänä valmennusryhmässä oli antaa pelaajille henkilökohtaista opastusta. Otteluiden aikana hän kävi kuiskuttelemassa näkemyksiään nuorten pelaajien korvaan.

– Hän on yleisesti hyvä ihmisten kanssa ja on hyvä myös pelaajien kanssa. Hän on rauhallinen ja analyyttinen. Näkee todella hyvin pelin ja pystyy antamaan siitä tosi hyviä yksityiskohtaisia pelitilanneneuvoja.

Ruudun panos ei jäänyt Nuorissa Leijonissa pelkästään yksilövalmennukseen, vaan hän toi Ahokkaan mukaan joukkueen pelitapaan myös arvokkaan tuulahduksen Pohjois-Amerikan ja pienen kaukalon lainalaisuuksia. Se auttoi pelitavan viilauksessa.

– Hänellä on laaja näkemys pelistä, Ahokas sanoo.

Vahvuuksien kautta

38-vuotias Ruutu on valmentajana vielä kokematon, mutta 12 kautta kestänyt peliura NHL:ssä antaa mukavaa selkänojaa työskentelyyn Quennevillen valmennusryhmässä.

– Hän tuo Floridan pelaajille ennen kaikkea sitä pelaajakokemusta NHL:stä, mitä hänellä on. Hän pystyy henkilökohtaisella tasolla auttamaan pelaajia, Jalonen sanoo.

Jalonen uskoo, että Ruudun rooli Floridassa on siten hieman vastaavanlainen kuin Nuorissa Leijonissa ja Rangersissa.

– Se on ihan ymmärrettävää ja järkevää hänen huippupelaajan taustansa huomioiden. Vahvuuksien kautta pitää mennä, niin pelaamisessa kuin valmentamisessakin.

Ahokas luottaa Ruudun hoitavan oman leiviskänsä Panthersin valmennusryhmässä.

– Tämä on hyppy vähän erilaisiin hommiin, mutta luulen, että hän pärjää oikein hyvin.

–  Tuomo on täydellinen tiimipelaaja. Hän kertoo toki omat mielipiteensä, mutta on täysillä mukana tiimityössä. Se on hänessä aivan erinomainen piirre. Pidin hänen kanssaan työskentelystä, Ahokas kuvailee.

Neljäs suomalainen

Kun kausi 2021–2022 käynnistyy, Ruudusta tulee neljäs suomalainen valmentaja NHL:n historiassa. Aiemmin vain Alpo Suhonen, Teppo Numminen ja maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila ovat työskennelleet luotseina maailman parhaassa kiekkoliigassa.

Kun ajatellaan suomalaisen kiekkovalmennuksen mainetta ja omakuvaa, määrä on hämmentävän pieni. Toinen välitön kysymys on, miten juuri nämä neljä ovat siivilöityneet huippupesteihin.

Ruudun kohdalla paljon puhutuilla suhteilla oli varmasti vaikutusta, sillä hänen cv:nsä on vielä ohut, ja palkkauksesta vastannut Floridan Panthersin urheilujohtaja Bill Zito on Ruudun entinen agentti.

– Tuomo on luotettava ihminen. Se on varmasti yksi syy, miksi Florida hänet palkkasi. Hänet tunnetaan ihmisenä, hänen työmoraalinsa, tapansa toimia ja auttaa muita. Se on varmasti tehnyt muihinkin vaikutuksen, Jalonen summaa.

– Hänellä on erittäin hyvä lähtökohdat olla hyvä valmentaja, Ahokas huomauttaa.

Ruutu muistetaan joukkuepelaajana, joka teki kaikkensa joukkueen voiton eteen. Nyt hänen on pystyttävä samanlaiseen tinkimättömyyteen NHL-joukkueen penkin takana.

Lue myös:

    Uusimmat