Miten ikä vaikuttaa laihtumiseen ja laihduttamiseen? Fitnessguru vastaa

Moni iäkäs ihminen luulee, että kilot istuvat iän takia tiukemmassa. Fitness-yrittäjä Jutta Gustafsbergin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Viisikymppiset tai sitä vanhemmatkaan eivät missään nimessä ole liian vanhoja laihduttamaan. Ikää kyllä käytetään usein tekosyynä sille, etteivät kilot muka lähde, Jutta Gustafsberg sanoo.

Gustafsbergin mielestä iäkkäämpi ihminen pystyy tekemään totaalisen elämäntapamuutoksen yhtä lailla kuin nuorempikin.

– Lihasmassaa voi kasvattaa ja kiinteyttää. Rasva palaa aivan samalla tavalla kuin nuorempanakin. Aineenvaihdunta voi toki olla vähän hitaampi, mutta ei se laihtumista estä.

Aloita laihdutus rauhallisesti

Eräitä asioita kannattaa kuitenkin ottaa laihduttaessa huomioon.

– Jos käytössä on paljon lääkkeitä, alkuvaiheessa kannattaa konsultoida lääkäriä. Mutta suurin osa lääkkeistäkään ei millään tavalla estä laihduttamista. Päinvastoin, terveellinen ruokavalio tekee hyvää kaikille sairauksille.

Liikkuminen on niin ikään syytä aloittaa rauhallisesti.

– Vanhempien ihmisten koordinaatio saattaa olla lihaskuntoharjoitteissa huono. Käsipainojen sijaan suosittelen heille kuntosalilaitteita, Gustafsberg sanoo.

Vältä liikunnalla laitoshoitoa

Iäkkäillä laihduttajilla on myös vahvuuksia nuorempiinsa nähden.

– Kun on kertynyt elämänkokemusta ja viisautta, mieltä on helpompi hallita.

– Ainoa ongelma on, että ihossa ikääntyminen kyllä näkyy. Vaikka treenaisi kuinka kovaa, seitsemänkymppinen ei välttämättä saa enää aivan huipputimmin näköistä kroppaa. Iho vain on jo sen verran vanhemman näköinen.

Treenaamisen ja laihduttamisen hyödyt ovat silti kiistattomat.

– Pienikin lihasmassan lisäys muuttaa yleisen olemuksen aivan erilaiseksi. Ja kun lihaksistoa alkaa hyvissä ajoin vahvistaa, voi elää pidempään yksin kotona tarvitsematta laitoshoitoa tai muutakaan apua. Tasapaino ja yleinen jaksaminen säilyvät parempina. Ikääntyvätkin ihmiset saavat aikaiseksi huikean hyviä tuloksia treenaamalla, Gustafsberg rohkaisee.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja