Kalevi painoi 174 kiloa: Päätin laihduttaa, kun piti ostaa tilavampi auto

Kalevi Järvinen on laihduttanut vähähiilihydraattisilla opeilla jo vuosia. Hän ei silti ole päässyt yli hiilarihimosta, joka tuo pudotettuja kiloja takaisin. Viralliset ravintosuositukset joutaisivat hänen mielestään romukoppaan.

Kun Kalevi Järvinen 1960-luvulla tuli armeijasta, hän painoi vielä 75 kiloa. Pikkuhiljaa paino alkoi nousta.

– Elämäntapani huononivat työelämässä. Bisneslounaita oli tapana pitää ravintoloissa, Kalevi kertoo.

Puolitoista vuotta sitten hän painoi jo 174 kiloa.

– Minun piti ostaa uusi ja tilavampi auto, jotta mahtuisin ovesta sisään. Saunan lauteillekaan en kyennyt kipuamaan ilman apua.

Kalevi päätti, että nyt riittää. Hän laihdutti Atkinsin dieetillä ja karppaamalla vuodessa yli 30 kiloa.

140 kiloa rajana

Painon pudotus pysähtyi 140 kilon kohdalla kuin seinään. Nyt Kalevi painaa 148 kiloa.

– Olen koettanut saada painoa putoamaan yli puoli vuotta karppaamalla, mutta se ei onnistu sitten millään. En pääse alle 140 kilon. Siinä on henkinen kynnys, Kalevi sanoo.

Hän on laihduttanut aiemminkin – monta kertaa.

– Atkins tuli mukaan jo pari vuosikymmentä sitten. Olen aina onnistunut pudottamaan painoa hiilihydraatteja vähentämällä.

Jojoilu ei silti ole ottanut loppuakseen.

– Minulle tulee hirveitä leivänhimoja. Syön karppileipiä aika paljon. Nykyinen painonnousu johtuu Pärnuun täydellä ylläpidolla tehdystä neljän päivän soittokeikasta, joka kaatoi kaikki dieetit, Kalevi selittää.

Hiilarit tuovat nivelkipuja

Silloin, kun hiilarien välttely onnistuu, Kalevi huomaa itsessään muutoksen.

– Hiilihydraatteja syödessäni niveleni kipeytyvät. Vaiva alkaa nilkasta, siirtyy hetken päästä polveen ja sieltä taas toiseen nilkkaan. Heti, kun jätän leivän pois, oireet häviävät.

– Ymmärsin nämä vaikutukset jo ennen kuin Antti Heikkilää oli edes keksitty, olenhan laihduttanut "hänen opeillaan" jo yli 40 vuotta. Syön aamupalaksi usein kananmunia ja pekonia, enkä ole koskenut margariiniin pitkään aikaan. Kesäisin grillaan lihaa ja syön melko paljon salaattia. Välipaloiksi napsin makkaroita. Pastaa syön vain harvoin.

Kalevin ruokavalio saattaa muuttua kuukaudessakin.

– Joskus syön aktiivisesti Atkinsin opeilla kuukauden, joskus karppaan, joskus sorrun hiilareihin. Seuraan virtsan ketoaineita Ketostix-tikuilla. Tiedän grammalleen, mikä määrä hiilihydraatteja laukaisee itselläni ketoreaktion.

"Osa haluaa syödä ja kuolla virallisesti"

Kalevi uskoo, että hiilarihimo on monille todellinen ongelma.

– Omat himoni ovat yhtä ihmeellisiä kuin raskaana olevilla naisilla. Eikä sitä helpota, että joka paikassa on tarjolla leipää. Se on oikeaa pakkomyyntiä! MTK:n alakoneisto syötättää ihmisillä sitä, mikä on kansantaloudelle parasta. Määräyksiin ei sentään ole menty, mutta propagandaan kyllä.

– Ihmeellistä kyllä, osa kansaa tuntuu todella haluavan syödä ja kuolla virallisesti, lääkintäviranomaisten hyväksymiin tauteihin. Joidenkin on hirveän vaikea käsittää, että tiedot muuttuvat päinvastaisiksi aiemmin opituista, Kalevi sanoo.

Omalääkäri eri mieltä

Viralliset ravintosuositukset eivät uppoa Kaleviin.

– Heikkilän kaltaiset kliinikkolääkärit pitäisi nostaa kunniaan, muut vain testailevat ja tukeutuvat kirjoihin. Eivät he ehdi tai osaa hoitaa ihmistä.

Kalevilla on mennyt sukset ristiin omalääkärin kanssa.

– Hänelle minun on turha puhua tavuakaan karppauksesta. Omalääkärini vastustaa kaikkea sitä, mitä edustan, jopa terveyttäni: kuulemma minun olisi pitänyt olla haudassa jo 30 vuotta sitten. Silti hän ei ole pystynyt mittaamaan yhtäkään arvoa, jolla saisi minut tuomittua sairaaksi.

– Olen 74-vuotias, eikä minulla ole yhtäkään kansansairautta – ei kolesterolia, ei korkeaa verenpainetta, ei sokeritautia, ei hauraita luita, ei mitään, Kalevi selittää.

Kaksinumeroiset luvut tavoite

Kalevi on huomannut, että 140 kiloa on se paino, jossa hän yleensä pysyy.

– Jos vaa'an lukemat menevät siitä yli, huolestun. Tavoitteeni on kuitenkin päästä kaksinumeroisille luvuille.

Laihduttaminen ei ole enää samanlaista kuin nuorempana.

– Mitään pakkoa ei ole. Huomaan itse, että kun kevennän, voin paremmin. En myöskään kutsuisi keventämisiäni dieeteiksi – syön vain hieman toisella tavalla vähän aikaa.

Kuuta Kalevi ei enää kurkottele.

– Lokakuussa lähden Roomaan. Olisi kiva, kun silloin mahtuisi hyvin istumaan lentokoneen penkille.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat