Laihduttaja, lue miten pidät motivaatiota yllä!

Pysyvä painonhallinta vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä terveellisiä elämäntapoja on pidettävä yllä viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Vaikka motivaatio aloittaa elämäntapamuutokset on suuri, useimmilla se hiipuu kuukausien myötä. Reippaan alun jälkeen paluu vanhaan on helppoa.

Motivaation hiipuminen on varsin yleinen ongelma. Ulkopuolinen ihminen ei voi antaa motivaatiota, mutta voi kyllä auttaa löytämään sisäisen motivaation ja syyn jatkaa terveellisiä elämäntapoja läpi elämän. Motivaatio pysyviin muutoksiin löytyy läheltä, omasta elämästä ja omasta itsestä.

Mikä on tavoitteeni?

On tärkeä tietää mitä tavoittelee, jotta elämäntapamuutokset jäisivät pysyviksi. Arjen valintatilanteissa on vaikea muistaa, miksi tekee terveellisiä valintoja eikä mene vain mieliteon mukaan. Mieti oma suuri tavoitteesi ja välitavoitteet sitä ennen. Ensimmäinen välitavoite voi olla vaikka 3 kg ja säännöllinen ateriarytmi.

Pidä tavoitteet konkreettisina ja helposti saavutettavina. Älä ajattele vain kiloja tai senttejä vaan myös mitä voit tehdä tavoitteeseen päästyäsi. Miten paljon tahdot tavoitteeseen, ja miten paljon olet valmis tekemään töitä sen eteen?

Kirjaa tavoitteet ylös ja pidä ne myös mielessä. Tavoitteet voivat olla myös kuvia, lauseita ja sanoja. Voit askarrella oman aarrekartan, johon merkitset elämäsi haaveet ja tavoitteet. Kaikkien ei tarvitse liittyä edes painonhallintaan, mutta usein haaveiden saavuttamisessa terveydellä on merkitystä. Anna luovuutesi päästä valloilleen.

Miksi haluan tavoitteeseen?

Miksi haluat laihtua? Vastausta voi olla yllättävän vaikea antaa, mutta tämä on ehkä tärkein kysymys pysyvän painonhallinnan kannalta. Mikä auttaa sinua jatkamaan ja vähitellen saavuttamaan tavoitteesi? Usein terveys on syy laihduttaa ja hallita painoa. Yleensä menetetty terveys motivoi jatkamaan elämäntapamuutoksia, mutta myös terveyden ylläpitäminen voi olla hyvä motivaattori.

Lapset ja lapsenlapset ovat myös useille syy jatkaa elämäntapamuutoksia, samoin ystävät tai elämänkumppani. Ajatus toimintakykyisistä eläkepäivistä ja hyvistä vuosista läheisten kanssa on useimpien tavoitteena. Joskus laihtuminen antaa mahdollisuuden aloittaa jonkin pitkään haaveissa olleen fyysisesti tai psyykkisesti vaativan harrastuksen tai matkan.

Vaikeissa paikoissa ja haastavissa valintatilanteissa on hyvä miettiä näitä asioita, joiden takia kannattaa tehdä terveellisiä valintoja. Mitkä ovat sinun elämäsi tärkeät ihmiset ja asiat, joiden takia jaksat vaikeiden paikkojen yli ja jotka motivoivat sinua jatkamaan?

Minulle tärkeitä asioita

Terveys, puoliso, lapset, työ, harrastukset, vapaa-aika, ystävät ja henkisyys ovat usein niitä tärkeitä asioita elämässä. Mieti arvojasi ja toisaalta mieti valintojasi. Toimitko arvojesi mukaan?

Aina teot ja arjen valinnat eivät tue arvoja. Sanotaan terveyden olevan tärkeää, mutta jätetään lounas väliin ja napataan ohimennen suklaapatukka, tai lösähdetään sohvalle katsomaan telkkaria ulkoilulenkin sijaan. Arvojen kautta motivaatiokin saattaa löytyä, ja valintatilanteessa on hyvä pohtia mikä on minulle tärkeää ja tehdä valinta sen mukaan.

Mitkä asiat vaikuttavat painooni?

Painoon vaikuttavat monet asiat syömisen, juomisen ja liikkumisen lisäksi. Syömiseen vaikuttavat työ, ajankäyttö, uni, perhetilanne, opitut tavat ja tottumukset. Syömme erilaisiin tunteisiin: iloon, suruun, stressiin, yksinäisyyteen yms. Yritä löytää syy-yhteyksiä ja mieti, miten voisit vaikuttaa siihen, että elämäsi eri osa-alueet tukisivat terveellisiä elämätapoja.

Älä vain listaa ongelmia, vaan mieti myös ratkaisuja. Vaikka kaikkiin asioihin et voi vaikuttaa, aina löytyy niitä joihin voit.

Muista nämä:

* Terveys, johon pysyvä painonhallinta osana kuuluu, on lähes tärkein asia elämässäsi – toimi sen mukaan!

* Aseta selkeä tavoite ja pyri systemaattisesti sitä kohden

* Sinun täytyy tahtoa muutosta ja olla valmis tekemään töitä sen eteen

* Mieti valintatilanteessa sinulle tärkeitä asioita ja ihmisiä, joiden takia valitset terveellisesti

* Usko siihen, että jokaisella valinnalla on merkitystä – joka päivä

* Älä anna tunteiden ja mielitekojen vaikuttaa valintoihin, vaan päätä itse ja edistä terveyttäsi

* Motivaatio löytyy sisältäsi, ei ulkopuoleltasi!

Teksti: Anette Palssa/Keventäjät

Lue myös:

    Uusimmat