Mies vastusti laihdutusta − 19 lapsen äidin hurja 88 kilon pudotus maksoi pitkän avioliiton

Heikosta itsetunnosta kärsinyt 19 lapsen äiti Liisa laihdutti omin päin hurjat 88 kiloa. Nyt siro nainen tuntee itsensä onnelliseksi prinsessaksi, mutta puoliso ei laihdutusta ymmärtänyt. Liisan suuren muutoksen hinta oli avioero 40 vuoden liiton jälkeen.

Vaikeasti ylipainoinen, nyt 56-vuotias Liisa sai kolme ja puoli vuotta sitten lääkäriltä lohduttoman diagnoosin: joko laihdutat tai et elä kauaa. Sinnikäs nainen aloitti taistelun kiloja vastaan. Rankkaan kamppailuun ei kuitenkaan herunut tukea, neuvoja eikä sympatiaa lähipiiriltä.

– Mies ei ymmärtänyt sitä, että laihdutin ja ihmetteli, ettenkö voisi olla onnellinen kiloineni, Liisa huokaa ja kertoo, kuinka mies yritti viedä laihduttajaa hampurilaisille.

Vain miniä ja vanhimmat Liisan sijoituslapsista osoittivat ymmärrystä äidin projektia kohtaan.

– Se oli rankka paikka. En pystyisi aloittamaan sitä enää uudestaan.

Uhmakas Liisa piti pintansa. Nyt, 88 kilon jälkeen, hän painaa lähes saman verran kuin nuoruudessaan: 58 kiloa. Liisa on tyytyväinen saavutukseen, mutta muutos koitui avioliiton kohtaloksi.

19 lasta ja suurta surua

Liisa oli laihduttanut jo aiemmin, sekä 1980-luvun lopulla että vuosituhannen alussa, useampia kymmeniä kiloja. Miehen tuen puute kuitenkin vei voimat kerta toisensa jälkeen.

– Halusin olla hänelle nätti, mutta hän kysyi vain, että miksi. Ajattelin, ettei sen ole sitten väliä. Kelle tätä teen, Liisa muistelee laihtumisesta seuranneita riitoja.

Liisan pitkässä avioliitossa oli ollut vaikeuksia jo pitkään. 40 vuoden aikana pari ehti kokea paljon yhdessä: paitsi onnea, myös suunnatonta surua. Viisi lasta synnyttänyt Liisa menetti yhden vauvansa kätkytkuoleman kautta.

– Se oli elämäni suurin kauheus. Se on myös vaikuttanut siihen, että ryhdyin sijaisäidiksi.

Liisa omistautui äitiydelle, ja hänellä on ollut nyt yhteensä 19 lasta. Vanhimmat heistä ovat jo aikuisia ja perheellisiä, mutta nuorimmat sijaislapset asuvat yhä kotona. Raskaudet ja esimerkiksi tupakoinnin lopetus toivat kuitenkin liikakiloja.

– En koskaan antanut itselleni aikaa, tavaraa tai kunnioitustakaan. Pyytelin anteeksi, että olen olemassa. Itsetuntoni oli ihan romahtanut, en halunnut edes ruokakauppaan lähteä, kun häpesin itseäni.

Mies vastusti laihtumista

Liisa uskoo, että mies vastusti hänen laihtumistaan pelon ja mustasukkaisuuden takia.

– Luulen, että hän oli tyytyväinen, kun minä tyydyin olemaan piilossa kotona metsässä. Luulen, että hän pelkäsi minun saavan voimia toimia, sillä liitto oli jo huonolla mallilla, Liisa pohtii.

– En olisi jaksanut hakea eroa. Jos olisin pysynyt lihavana, olisin vain odottanut kuolemaa.

Nyt Liisa kuitenkin onnistui laihtumaan, ja miehen pelko toteutui. Pari erosi lopullisesti vuosi sitten. Mies menehtyi elokuussa, Liisan suureksi suruksi.

– Mietin, että entä jos ero vaikutti. Olisiko minun pitänyt jaksaa? Mutta en olisi varmaan jaksanut kuitenkaan, Liisa suree.

Onnellinen prinsessa

Rankoista kokemuksista ja suurista suruista huolimatta Liisa on nyt onnellinen. Laihtuminen on parantanut hänen elämänlaatuaan.

– Olen nyt prinsessa omasta mielestäni. En voinut 60–62 kokoisena ostaa vaatteita, vaan pidin miehen paitoja. Nyt näytän omasta mielestäni ihan hirveän nätiltä, ja minusta on ihana mennä ostamaan vaatteita, Liisa hymyilee.

Hän harkitsee kilojen jättämän venyneen vatsanahan leikkausta, muttei ole vielä varma, uskaltaako.

– Ennen inhosin peilejä, mutta nyt voin vain seistä ja katsella itseäni. Nautin olla keskipisteenä.

Liisa on löytänyt myös uuden rakkauden. Ulkomailla matkustelusta nauttiva pariskunta avioituu toukokuussa.

– Olemme niin samanlaisia. Olen todella onnellinen. Nyt eletään kympillä. Otan menneet vuodet takaisin. Minulla on ollut 20–30 vuotta elämätöntä elämää, mutta nyt elän itselleni ja puolisolleni, Liisa toteaa, mutta hän ei kadu menneitä vuosiaan – vain lihomistaan.

– Ajattelen senkin kuitenkin hyvällä, sillä sinä aikana olen antanut kantavaa voimaa muille.

Nyt Liisa tietää laihduttaneensa vain itseään varten. Hän kertoo, että jotkut tutut huomauttelevat laihtumisesta toisinaan kielteiseen sävyyn, mutta Liisa ei mahdollisesta kateudesta välitä.

– Nautin uudesta Liisasta. Olen tullut vain iloisemmaksi ja huumorintajuisemmaksi, Liisa nauraa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat