Miten hyvin oikeastaan tunnet lapsenvahtisi? Äiti kertoo karmeasta kokemuksestaan: "Sillä hetkellä yritin vain kovasti olla oksentamatta"

3:50

Äiti pyysi tutun lapenvahdin hoitamaan lapsiaan, ja kaiken piti olla kunnossa. Illuusio kuitenkin särkyi, kun hän sai pojaltaan oudon puhelun kesken työpäivän.

Videolla heroiiniriippuvainen Crystal kertoo selviämiskamppailustaan: Addiktioni edessä olen voimaton.

Miten hyvin oikeasti tunnet lapsenvahtisi? Eräs äiti sai järkyttyä huomatessaan, ettei lapsenvahti ollutkaan sellainen ihminen, joksi hän tätä oli luullut.

Melinda Ayre kertoi perheen tarinan Beauty Hunter -sivullaan. Henkilöiden nimet on muutettu osallisten suojelemiseksi.

"Hän oli mukava, hauska, leikki lasten kanssa..."

Kaikki alkoi, kun perheen yksinhuoltajaäiti tarvitsi tuuraajaa vakituiselle lapsenvahdilleen kahdeksi viikoksi. Hän iloitsi, koska löysi vielä aiemmin käyttämänsä vahdin numeron puhelimestaan.

Maya-niminen nuori nainen oli ollut mukava, ensiaputaitoinen ja lapset olivat rakastaneet häntä. Maya suostui tulemaan vahdiksi kahden viikon ajaksi.

– Koska en ollut nähnyt häntä pariin vuoteen, kutsuin hänet rennolle illalliselle tutustumaan meihin uudelleen, tapaamaan lapsia ja katsomaan uutta asuntoamme. Hän oli juuri sellainen kuin millaisena muistin hänet – vaikka hän kertoikin minulle, että hänellä oli ollut rankkaa rakkauselämänsä saralla, ja hän otti lääkkeitä ahdistukseen. Arvostin hänen rehellisyyttään. Hän oli mukava, hauska, leikki lasten kanssa, kun kokkasin, ja jaoimme hänen tuomansa viinipullon, äiti muistelee.

– Tunsin helpotusta, koska lapset olivat jonkun tuntemansa henkilön seurassa.

"Kun hän tuli puhelimeen, vereni seisahtui"

Aluksi kaikki sujui mallikkaasti. Seuraavalla viikolla äiti kuitenkin sai huolestuttavan puhelun.

– Olin hyvin syventynyt työhöni, kunnes huomasin pikkupoikani kasvojen ilmaantuvan puhelimeeni. Kello oli 16.39, hän kuvaa.

Perheen Venus-tyttären tanssitunti loppuisi hetken kuluttua. Mayan piti hakea tyttö, mutta nyt Finley-poika soitti kysyäkseen, menisikö äiti hakemaan Venuksen tunnilta.

Finleyn mukaan Maya oli ilmoittanut, ettei hae tyttöä. Äiti pyysi Mayaa puhelimeen.

– Saatoin kuulla Finleyn pyytävän Mayaa kanssani puhelimeen. Aloin ahdistua viivästyksestä ja mietin, mitä Maya teki. Tyttäreni tanssitunti loppuisi minuuteissa. Hän ei koskaan ehtisi paikalle ajoissa! Kun Maya tuli puhelimeen, vereni seisahtui, ja kollegoideni yllätykseksi juoksin ulos toimistosta, ilman takkiani tai laukkuani, äiti kertaa.

– Se johtui siitä, mitä hän sanoi, ja hänen äänensävystään. Olen kuullut sen sävyn vain kauhuelokuvissa – kuin rikkoutunut, ilkeä nukke. "Maya tässä. Maya tässä. Maya tässä."

Äiti neuvoi lastaan poistumaan asunnosta

Juostessaan äiti yritti kysyä Mayalta, oliko tämä kunnossa. Tyttö vastasi jokaiseen kysymykseen vain "Maya tässä".

– Juoksin sateessa kadulla. Hänellä täytyy olla halvaus. Tai hermoromahdus. Oksennus nousi kurkkuuni, kun sanoin kaikkein äidillisimmällä, laulavalla äänelläni "voitko antaa puhelimen Finleylle? Unohdin sanoa hänelle jotakin".

Kun poika tuli puhelimeen, äiti käski pojan pitää puhelinta korvallaan. Hän neuvoi tätä kävelemään etuovelle, poistumaan asunnosta ja koputtamaan tutun naapurin ovelle. Hän pyysi poikaa pysymään naapurissa, kunnes saapuisi itse paikalle.

– Kuulin tukahtuneen äänen, sitten en mitään. Seuraavat neljä minuuttia olin hysteerinen ja taksissa. Syljin osoitteen suustani ja käskin ajaa nopeasti. Minun piti päästä poikani luo. Kokoa itsesi, sanoin itselleni. Soitin exälleni, lasteni isälle; hän asuu ja käy töissä kotini lähellä. Luojan kiitos, hän vastasi kahden tuuttauksen jälkeen.

Lapsenvahti otti puhelimen pois pojalta

Äiti käski miehen rynnätä asunnolleen ja kertoi, että lapsenvahti on mahdollisesti vaarallinen. Puhelu kesti 26 sekuntia.

Kun puhelu loppui, Finley soitti äidilleen. Hän oli päässyt naapuriin turvaan.  Äiti kysyi, mitä puhelimelle tapahtui.

– "Maya otti sen pois minulta, joten juoksin ulos". Sillä hetkellä yritin vain kovasti olla oksentamatta taksiin – en voinut sallia sitä, että minut heitettäisiin ulos.

Lastenvahti oli juonut aamukahdeksasta asti

Saavuttuaan asunnolle äidin ex-mies soitti lapsenvahdille ambulanssin. Lastenvahti ei tunnistanut häntä ja oli muutenkin sekava; kävi ilmi, että hän oli juonut aamukahdeksasta asti. Hänen tavaroistaan löytyi sekä tyhjä alkoholipullo että tyhjä suuvesipullo.

– Vereni kiehui samalla, kun sydämeni kylmeni. Halusin tappaa hänet. Hän oli hakenut poikani koulusta. Hän oli ajanut tämän kotiin. Hän ei puoleentoista tuntiin tunnistanut poikaa, äiti muistelee.

"Olen syyttänyt itseäni joka sekunti"

Maya ei ollut satuttanut Finleytä, mutta hän oli käyttäytynyt oudosti, huutanut pojalle, syytellyt tätä ja sitten pidellyt tämän kättä itkien. Kotimatkan hän oli Finleyn mukaan ajanut "käyttämättä jarruja". 

– Se, että tiesin lapsenvahtimme juoneen itsensä tuohon tilaan – älkää edes kysykö. Se, että soitin hänelle puoli kolmelta, hän kuulosti hyvinvoivalta enkä huomannut mitään, vainoaa ja vaivaa minua. Olen syyttänyt itseäni joka sekunti, joka hetki, jokainen päivä sen jälkeen. Kuten jokainen äiti tekisi.

Lastenvahti oli kamppaillut addiktion kanssa aiemminkin.

Myöhemmin perhe sai tietää Mayan kamppailleen addiktion kanssa aiemminkin. Perheellä oli mahdollisuus nostaa syyte häntä vastaan, mutta he päättivät olla tekemättä sitä.

Mayalle etsitään ammattiapua. Muille vanhemmille äiti jakaa yksinkertaisia neuvoja.

– Halatkaa lapsianne, käyttäkää lapsenvahteja, joita toinen perhe voi suositella, tuntekaa naapurinne ja opettakaa lapsellenne puhelinnumeronne.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja