Äidin karmiva kokemus kaupassa muistuttaa, miksi lapsia on syytä pitää silmällä: "Olisin voinut menettää heistä yhden"

Teksti muistuttaa karulla tavalla, että vaara voi vaania arkisissakin tilanteissa.

Lomalla moni perhe vaihtaa vapaalle ja antaa myös perheen lasten ottaa vapaudesta kaiken irti. Vaikka elämä voi tuntua tutun turvalliselta, kannattaa vanhempien pitää aina silmänsä auki – amerikkalaisen Diandra Toyosin teksti muistuttaa karulla tavalla, että vaara voi vaania arkisissakin tilanteissa.

"Hän tuli aivan minun ja poikien lähelle"

Monien muiden tapaan Toyos oli aiemmin lukenut netistä tarinaa äidistä, jonka lapset melkein kidnapattiin. Amerikkalainen Toyos piti tilannetta kamalana, mutta tunnustaa ajatelleensa, ettei hänelle kuitenkaan voisi käydä niin.

Nyt Toyos jakaa oman pelottavan kokemuksensa Facebookissa.

Toyos oli vienyt nelivuotiaan tyttärensä, ja 1,5- sekä 7-vuotiaat poikansa kanssaan Ikea-tavarataloon. Lapset testasivat sohvia sohvaosastolla, ja kaikki sujui tavallisesti – kunnes Toyos huomasi hyvin pukeutuneen keski-ikäisen miehen kiertelevän aluetta ja hänen lapsiaan.

– Yhdessä vaiheessa hän tuli aivan minun ja poikien lähelle, joten asetin itseni vaistonvaraisesti itseni ja liikkuvaisen pojan väliin. Minulla oli paha aavistus. Mies jatkoi alueen kiertelyä, tuijottaen lapsia. Hän otti välillä jotakin käteensä, teeskenteli katsovansa sitä, mutta sen sijaan katsoi suoraan meihin.

Myös Toyosin äiti huomasi miehen ja totesi, että tätä täytyy pitää silmällä. Perhe siirtyi kauemmas, ja mies seurasi perässä. Toyosin poika sujahti esittelyhuoneeseen, joita kaupassa oli. Toyos seurasi, ja hänen äitinsä huomasi miehen siirtyvän nopeasti kaksikon perään. Samalla hän huomasi toisen, parikymppisen ja rennosti pukeutuneen miehen, joka kierteli aluetta, kuten perhettä seuraava mies aiemmin.

– Päätimme äitini kanssa istua alas ja odottaa, että he jatkavat matkaa. Meistä tuntui, että jotakin on meneillään, mutta toivoimme olevamme väärässä ja että miehet jatkaisivat matkaa. Istuimme pieneen esittelyhuoneeseen. Istuimme lähes 30 minuuttia. Ja niin istuivat hekin. He istuivat esittelyalueen sohvalle ja katsoivat meitä. Silloin tiesimme, että tunteemme siitä, että jokin on vinossa, on oikeassa, Toyos muistaa.

Kun Toyos perheineen nousi, miehetkin nousivat. Kun Toyosin äiti kääntyi ympäri, hän huomasi miesten kirineen ja olevan nyt vain yhden sohvan päässä perheestä. Hän tuijotti kaksikkoa silmiin. Tämän jälkeen perhe onnistui kadottamaan epäilyttävät miehet. He ilmoittivat tapauksesta vartijalle ja henkilökunnan jäsenelle.

– Nämä miehet eivät shoppailleet. Kun he kävelivät ympäri kauppaa, he eivät katselleet tavaroita… Eivät oikeasti. Vanhempi mies nosti toisinaan jotakin käteensä ja teeskenteli katsovansa sitä, mutta hän katsoi tavaran yli lapsiini, Toyos huomauttaa.

"Olen melkein varma, että olimme ihmiskauppiaiden kohteina"

Miehet olivat yksin eivätkä he vaikuttaneet odottavan ketään. He eivät keskustelleet, katsoneet silmiin tai hymyilleet, kuten ihmiset usein tekevät, jos kohtaavat vahingossa tuntemattoman ihmisen katseen. Miehet olivat myös pukeutuneet aivan eri tavoilla, niin, ettei heitä voinut yhdistää toisiinsa.

– Alueella, jolla he olivat, oli uloskäynti. Ikea on massiivinen, hämmentävä labyrinttikauppa. He olisivat voineet juosta ulos tuosta ovesta lapseni kanssa ja ojentaa hänet jollekulle ulkona odottavalle ja kadota, ennen kuin löytäisin heidät, Toyos kirjoittaa.

– Jokin oli pielessä. Tiesimme sen kehossamme. Olen melkein varma, että olimme ihmiskauppiaiden kohteina. Tätä tapahtuu kaikkialla.

Hän kehottaa vanhempia olemaan tarkkaavaisia lastensa suhteen, kun perhe on ulkona, julkisella paikalla.

– Se ei ole aika tekstailla, olla Facebookissa tai jutella puhelimessa. Kun olet julkisella paikalla lastesi kanssa, ole kiltti, ole hereillä ja tässä hetkessä, jotta sinusta ei tule uhria. Jos en olisi tuona päivänä ollut hereillä… Tai olisin antanut lasten harhailla ja leikkiä, kun tarkistin puhelintani… Olisin voinut menettää heistä yhden. Ajatuskin tekee minut sairaaksi.

Hän toivoo, että olisi tajunnut ottaa kuvan miehistä.

Toyos on saanut tekstiinsä paljon kommentteja: häntä neuvotaan esimerkiksi vastaavassa tilanteessa soittamaan kaupan omaan numeroon ja vaatimaan vartijaa paikalle, jos henkilökuntaa ei muuten ole saatavilla. Osa kommentoijista tosin kritisoi Toyosin tekstiä ja vihjaa, että hän tulkitsi miesten toimet väärin.

– Jokin ei ollut kunnossa tässä tilanteessa. Tämä ei ollut tilanne, jonka ymmärsin väärin. Tiedänkö sataprosenttisen varmasti, mitä pahaa miehet halusivat? En. Tein valistuneen arvauksen sen perusteella, miten asiat etenivät ja mitä tiedän. Mutta vaikka olisin väärässä heidän tarkoista tarkoitusperistään… Tiedän, että he aikoivat jotakin ja keskittyivät minuun ja lapsiini, Toyos vastaa.


***

0:34

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja