Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mitä väliä sillä on, mistä ruoka tulee?

Julkaistu 23.11.2003 18:58

Kysyin asiaa Finfoodin -Suomen ruokatieto ry:n tuotemerkkipäälliköltä Minna Ruoni-Mäkelältä. Hän perusteli asiaa näin:

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Piquant, Sanna Peurakoski

Kuva: Finfood Lihatiedotus / Piquant, Sanna PeurakoskiKuva: Finfood Lihatiedotus / Piquant, Sa

Syömällä voi vaikuttaa uskomattoman paljon. Halusi sitä tai ei, vaikutukset näkyvät yhteisessä hyvinvoinnissa. Moni suomalainen, noin 250 000 henkilöä, tekee töitä ruuan ketjussa pellolta pöytään ja saa siitä elantonsa. Ruuantuotanto pitää myös maaseudun asuttuna säilyttäen siellä maatalouden lisäksi elämiseen tarvittavat palvelut ja hoidetun elinympäristön.

Suomalainen tapa tuottaa ruokaa perheviljelmillä on myös eettisesti hyvä tapa. Perheviljelmät ovat kooltaan kohtalaisen pieniä ja eläinten ja ympäristön hyvinvointiin kiinnitetään meillä paljon huomiota. Ympäristönäkökohdista arvioituina suomalainen ruoka kerää myös pisteet kotiin. Käytetäänhän täällä esimerkiksi kasvinsuojeluaineita vain murto-osa verrattuna eurooppalaiseen keskitasoon. Ja kun syödään suomalaista ruokaa, ei tarvita ympäristöä rasittavia pitkiä lentokonekuljetuksia maan ääristä.

Tuotteen tai valmistajan nimi ei aina kerro elintarvikkeen alkuperästä. Entä jos kuitenkin haluaisi ostaa varmasti suomalaisen elintarvikkeen, niin mistä voi tietää että se oikeasti on kotimaista? Hyvää Suomesta -joutsenlippu lupaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista ja kaikki tuotteen sisältämä liha, kala, maito ja muna on täysin kotimaista. Lisäksi elintarvike on valmistettu Suomessa.

Esimerkiksi makkarapaketin kyljessä komeileva joutsenlippu tarkoittaa, että kaikki makkaraan käytetty liha on sataprosenttisesti suomalaista. Lisäksi muuten makkaran valmistukseen käytetyistä raaka-aineista vähintään kolme neljäsosaa on suomalaista.

Leivässä joutsenlippu tarkoittaa, että käytetyistä raaka-aineista vähintään kolme neljäsosaa on suomalaista. Vettä ei lasketa raaka-aineeksi, joten joutsenlipullisessa leivässä jauhot ovat merkitsevässä asemassa. Leipomotuotteet aiheuttavatkin tällä hetkellä suomalaista ruokaa havittelevalle kuluttajalle suurimman haasteen: joutsenlippuleipää saa tosissaan hakea. Sitä löytyykin lähinnä pienten ja hyvin varustettujen leipomoiden valikoimista. Paistopisteiden leivän tuoksu saa luulemaan, että leipätaikina valmistettaisiin paikan päällä suomalaisista jauhoista. Usein niissä paistetaan jossain muualla kuin Suomessa valmistetusta taikinasta tehtyjä pakasteita.

Suomalainen ruoka maistuu meikäläiseen makuun. Jos haluaa tehdä vähän eksoottisempia makukokeiluja, niin sekin onnistuu hyvistä kotoisista raaka-aineistamme.

Suomalaisuus ruuassa tarkoittaa myös paljon muutakin hyvää. Kotoisat raaka-aineemme ja elintarvikkeemme ovat maultaan meikäläisten suuhun sopivia. Pohjolan pitkä päivä kypsyttää marjoihin ja vihanneksiin aromikkaat maut ja tuotekehitystä työkseen tekevät tietävät, miltä hyvän ruuan tulee maistua ja osaavat sitä tarjota meille. Ihminen on sitä mitä hän syö.

Lähde: Finfood Minna Ruoni-Mäkelä

Lisää aiheesta:

"Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hittiTäydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa""Yleinen harhakuva" lisää jopa ketjukolarin riskiä – autoilijat unohtavat liikenteessä tärkeän perusasianKahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"Tuleeko kylmällä istumisesta "pissavika"? Urologi vastaaViikkohoroskooppi
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 10:29
    Liikenneturvallisuus

    "Yleinen harhakuva" lisää jopa ketjukolarin riskiä – autoilijat unohtavat liikenteessä tärkeän perusasian

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 06:29
    Sairaudet ja taudit

    Tuleeko kylmällä istumisesta "pissavika"? Urologi vastaa