Mitä tässä tapahtuu? Optinen nuoli-illuusio saa nyt kaikkien aivot solmuun – kokeile itse

Lapset keksivät nerokkaan tavan tuulilasin putsaamiseksi 1:33
Lapset keksivät nerokkaan tavan tuulilasin putsaamiseen.

Tämä 3D-veistos hämmentää verkossa, eikä syyttä. Voit kokeilla itse ja pohtia, miksei veistoksen nuoli suostu kääntymään vasemmalle. 

Nuoli käännetään monta kertaa ympäri, mutta se ei näytä kääntyvän vasemmalle pyöräytyksistä huolimatta. Miksi ei? Se selviää alla olevasta videosta, mutta varaudu pieneen päänsärkyyn. Nuoli-illuusiosta kirjoittaa muun muassa The Mirror. 

Kun nuoli likkuu videolla, sen suunta ei näytä muuttuvan miksikään. Tapaus vaikuttaa mystiseltä. 

Videon postaaja, Twitter-käyttäjä @ThamKhaiMeng selittää ilmiötä auki.: 

– Nuoli on 3D-printti ja sellaisessa muodossa, jota aivot eivät pysty rekisteröimään, hän kirjoittaa. 

Hämmentävän kuvion on luonut matemaatikko ja kuvanveistäjä Kokichi Sugihara.  Video ei ole tuore, vaan se on kiertänyt aiemminkin sosiaalisessa mediassa. Nyt se on taas pompsahtanut esiin verkon syövereistä ja useat verkkosivustot uutisoivat sen suosiosta. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä. 

Nuoli tosiaan näyttää siltä, ettei se käänny lainkaan vasemmalle. Mutta kuten videosta voit huomata, tietystä kulmasta ylhäältä päin katsottuna nuolen muoto on molemmista suunnista samanlainen. Geometrinen 3D-muoto aiheuttaa sen, ettei ihmisen aivot osaa rekisteröidä nuolen muotoa liikkeessä. 

– Kyse ei ole siitä, etteivätkö aivomme rekisteröisi sitä. Kyse on illuusiosta, joka perustuu kuvakulmaan ja muotoiluun, Twitter-käyttäjä Chrisdrawsome selittää. 

Aiheuttipa nuoli päänsärkyä tai ei, se leviää verkossa ja saa monet ihmiset hermostumaan. 

Lue myös:

    Uusimmat