Yksinkertainen laskutehtävä, joka sinunkin pitäisi osata ratkaista: Lopputulos saa ihmiset raivon partaalle – kumman tuloksen saat?

Tuhannet ihmiset yrittävät nyt ratkaissa somessa laskutehtävää, joka vaikuttaa erittäin yksinkertaiselta – mutta onko se sitä sittenkään?

Oletko hyvä matematiikassa? Kokeilepa ratkaista internetin villinnyt laskutehtävä.

Jo tuhannet Twitter-käyttäjät ympäri maailman ovat yrittäneet selvittää tehtävän. Brittilehti Mirrorin mukaan vaikuttaisi siltä, että ratkaisutavasta riippuen on mahdollista saada kaksi eri tulosta. Mutta kumpi niistä on oikein? Twitterissä ei ole ainakaan ole päästy yhteisymmärrykseen, vaan aihe kuumentaa toden teolla somekansan tunteita. 

Laskutehtävän jakoi Twitteriin alunperin nimimerkki pjmdoll. 

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Laskutehtävä on siis: 8 ÷ 2 (2+2) = ?

Osaatko ratkaista yhtälön?

Kaksi laskutapaa, kaksi tulosta – mutta kumpi on oikein?

Saat luultavasti tulokseksi joko 16 tai 1, riippuen laskutavastasi. Laskutapasi taas riippuu siitä, mikä laskujärjestys sinulle on koulussa opetettu. Englannin kielessä näitä laskujärjestyksiä kutsutaan lyhenteillä BODMAS ja PEMDAS.

BODMAS= Sulkeet, potenssilaskut, jako- ja kertolaskut vasemmalta oikealle, yhteen- ja vähennyslaskut vasemmalta oikealle. 

PEMDAS = Sulkeet, potenssilaskut, kerto- ja jakolaskut vasemmalta oikealle, yhteen- ja vähennyslaskut vasemmalta oikealle. 

Laskutapojen ainoa ero on siis se, lasketaanko ensin kerto- vai jakolaskut. 

Mirror-lehti päätti selvittää yhtälön oikean vastauksen ja kysyi asiaa Oxfordin yliopiston matematiikan professorilta.  Hänen mukaansa oikeaa vastausta ei voi sanoa, sillä yhtälö on kirjoitettu epäselvästi ja siihen on jätetty tulkinnanvaraa. 

– Ilman parempia sulkuja tulos voi aiheuttaa epäselvyyttä. 

Yhtälössä pitäisi siis olla selvemmät sulut, jotka osoittavat, lasketaanko ensin kerto- vai jakolaskut. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Mirror

***

Asiantuntija kertoo, miten sinäkin voit huolehtia aivoistasi:

Näin huolehdit aivoistasi 18:30

Lue myös:

    Uusimmat