Mitä Suomi saa EU-jäsenmaksullaan? Puolueiden puheenjohtajat pistetään lujille MTV:n eurovaalitentissä

0:15
Puheenjohtajien EU-vaalitentti MTV3-kanavalla tänään illalla!

Kevään vaaliohjelmien sarja saa jatkoa tänään MTV3-kanavalla, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat Jaakko Loikkasen ja Jan Anderssonin tentattaviksi.

Keskustelussa käydään läpi aiheita, jotka eivät tunne valtioiden rajoja vaan ovat nimenomaan EU:n yhdessä hoidettavia asioita.

Puheenjohtajat Li Andersson (vas.), Sari Essayah (KD), Pekka Haavisto (vihr.), Jussi Halla-aho (PS), Anna-Maja Henriksson (RKP), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (SDP) ja Juha Sipilä (kesk.) pääsevät esittämään kantojaan niin puolueiden välisestä yhteistyöstä Euroopan Unionin parlamentissa kuin maahanmuutostakin.

Mitä rahalla saa?

EU:n suurten kysymysten joukkoon kuuluu luonnollisesti raha ja talous. Suomi on EU:n nettomaksaja. Ohjelmassa pohditaan, mitä saamme jäsenmaksuillamme ja miten niiden käy, kun Iso-Britannia lähtee EU:sta.

Brexit aiheuttaa 12 miljardin euron loven EU:n budjettiin, mikä heijastuu varmasti myös Suomeen.

Muuttuva voimatasapaino

Ison-Britannian lähtö vaikuttaa paitsi talouteen myös voimatasapainoon EU:ssa. Suomi on tähän asti tehnyt tuloksekasta yhteistyötä Saksan kanssa, mutta Ison-Britannian lähtö saattaa lähentää Saksaa ja Ranskaa, mikä taas voi vaikuttaa Suomen asemaan. Onko meillä vaikutusvaltaisia yhteistyökumppaneita vielä Brexitin jälkeenkin?

Keskusteluun nostetaan myös äärioikeiston nousu, ja sen vaikutukset koko Eurooppaan ja ennen kaikkea Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja