Mitä lapsuudesta tuttu varoitus oikeasti tarkoittaa? Uhkarohkea isä kokeili tyttärensä shampoota kirvelevin seurauksin

Uhkarohkea Isä päätti kokeilla vauvashampoota – ei ehkä olisi kannattanut 0:35
Näin erikoisella tavalla Johnny testasi tyttärensä vauvashampoota.

Uhkarohkea isä halusi kokeilla, olisiko vauvoille tarkoitettu shampoo oikeasti niin hellävarainen kuin mainospuheet lupailivat.

Emily Fuller kuvasi miehensä erikoisen käytännönkokeen videolle. Aviomies ja tuore isä Johnny Fuller päätti pistää vauvashampoon erikoiseen käytännönkokeeseen. Kyseisen vauvoille tarkoitetun hellävaraisen shampoopullon kyljessä on lupaus "tear free" eli "ei kyyneliä". 

Sen sijaan, että Johnny olisi esimerkiksi pessyt omat hiuksensa kyseisellä vauvahampoolla, päätti hän mennä askelta pidemmälle. Hän testasi shampoon hellävaraisuutta lisäämällä tipan ainetta suoraan silmämunaansa.

– En voi uskoa, että hän oikeasti teki sen, Emily kertoo.

Mitä "tear free" oikeasti tarkoittaa?

Pariskunnan tyttärellä Gracella on paljon hiuksia, ja Johnny on testannut sosiaalisessa mediassa useita eri merkin vauvashampoita. Videot ovat keränneet Instagramissa satoja tuhansia tykkäyksiä.

– Miksi testata eläimillä, kun voimme testata shampoot aviomiehillämme? kommentoi eräs käyttäjä.

– Hänestä tulee vielä mahtava isä, kommentoi toinen.

Kaikki eivät kuitenkaan arvostaneet Johnnyn tapaa pistää kroppaa likoon tyttärensä puolesta.

– Tämä mies on syy sille, miksi tarvitsemme varoitusmerkkejä purkkien kylkeen. "Tear free" ei tarkoita tuota. Se tarkoittaa sitä, että se on hellävarainen hiuksille, ei hellävarainen silmille. Shampoon ei pidä joutua silmiin, eräs käyttäjä kommentoi.

Lapsille ja vauvoille tarkoitettujen shampoiden kyljissä on jo vuosikymmeniä koreillut epämääräisiä lupauksia, kuten "no tears" tai "tear free".

Englannin kielessä yksi sana tarkoittaa montaa eri asiaa. Sen takia shampoopullon kyljessä olevan varoituksen "tear free" voi tulkita tarkoittavan sitä, ettei shampoo ärsytä silmiä ja aiheuta kyyneliä. "Tear free" voi kuitenkin myös tarkoittaa esimerkiksi repeytymätöntä. Tällöin varoituksen voisi tulkita tarkoittavan, että shampoo on hellävarainen hiuksille, eikä aiheuta hiusten katkeilua esimerkiksi pesun jälkeen, kun lapsen hiuksia kammataan.

Vauvojen shampoiden on oltava hellävaraisia silmille

Refinery29 kertoo, että eri merkkisten lastenshampoopullojen varoitukset ovat hämmentäneet ihmisiä sosiaalisessa mediassa.  Moni suomalainenkin muistaa esimerkiksi menneiltä vuosikymmeniltä L’Oréal Kids -shampoot, joita mainostettiin lupauksella "bye bye tears" eli hyvästi kyyneleet. "Minä näen", mainoksessa hiuksiaan pesevä lapsi iloitsee pyyhkiessään shampoon aiheuttamaa vaahtoa kasvoiltaan.

Viittaako siis "tear free" tai "no tears" kyyneleisiin?

– Se tarkoittaa, että tuote ei kirvele, kun se joutuu vauvan silmiin, vahvistaa shampootuotteita valmistavan Johnson & Johnsonin kehitysjohtaja Trisha Bonner.

Bonnerin mukaan vauvoilla silmien räpäytysrefleksi ei ole vielä täysin kehittynyt. Jos vauva ei osaa vielä kunnolla räpytellä silmiään tai sulkea niitä pesun aikana, on vauvoille tarkoitettujen shampoiden oltava hellävaraisia. 

Shampoiden "tear free" -lupaukset todellakin siis tarkoittavat sitä, että tuote on silmille hellävarainen, eikä aiheuta kirvelyä tai kyyneliä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pullosta kannattaa puristaa shampoota suoraan silmämunaan. 

Pikkuisen Gracen isän Johnny Fullerin olisi ehkä pitänyt aikuisena lukemaan oppineena ihmisenä tietää paremmin. 

Lue myös:

    Uusimmat