Mitä enemmän, sen parempi! Nämä maitotuotteet yhdistettiin alhaiseen verenpaineeseen

1:27

Maitotuotteita säännöllisesti käyttävien verenpaine näyttäisi olevan keskimäärin alhaisempi kuin samanikäisten, jotka eivät maitoa juuri kuluta. Yhteys saattaa selittyä maidon sisältämällä kalsiumilla ja fosforilla, tuore tutkimus vihjaa.

VIDEO: Altistaako maitotuotteiden käyttäminen matala-asteiselle tulehdukselle? Ravitsemusterapeutti kertoo vastauksensa.

Tutkimus perustuu 2 700 britin ja yhdysvaltalaisen 40–59-vuotiaan terveystietoihin, jotka kerättiin neljällä eri lääkärikäynnillä. Osallistujien verenpaine mitattiin kahdeksan kertaa, ruokavaliota selvitettiin neljästi ja virtsanäytteet kerättiin kahdesti.

Analyysin perusteella vähärasvaisia maitotuotteita säännöllisesti käyttävien verenpaineet olivat hieman alhaisemmat kuin muiden, ja yhteys voimistui mitä enemmän maitotuotteita söi. Täysrasvaisten maitotuotteiden syöminen ei vaikuttanut verenpaineeseen.

Selitys kalsiumissa ja forforissa?

Tutkijat löysivät viitteitä siitä, että yhteys saattoi selittyä maidon sisältämällä kalsiumilla ja fosforilla, mutta varmuutta tästä ei ole. Aiempien tutkimusten perusteella myös kalium ja magnesium – joita myös on maidossa – saattavat vaikuttaa verenpainetta alentavasti.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta maidon ja sen ainesosien lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Vähärasvaisia maitotuotteita suosivat saattavat esimerkiksi olla myös muilta elintavoiltaan terveempiä, mikä voi vaikuttaa tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja