Mistä vatsakipusi johtuu? Lue yleisimmät syyt!

Koska vatsavaivat voivat johtua monesta asiasta ja sairaudesta, on niiden vuoksi käännyttävä aina lääkärin puoleen, mikäli ne ovat toistuvia ja muodostuvat ongelmaksi. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat vatsanväänteitä.

Vatsa on herkkä reagoimaan ja mahakivut voivat olla merkki monesta ongelmasta. Jokainen kärsii vatsakivuista joskus, mutta jos vaiva vaikeuttaa elämää tai alkaa äkillisesti voimakkaana, kannattaa välttää itsediagnoosia ja mennä lääkärin juttusille.

Tarkkaile, missä yhteydessä kipu alkaa ja koetko muita oireita, kuten pahoinvointia. Esimerkiksi tunnetilat, kuten jännitys, ja tietyt ruoat ja juomat saattavat vaikuttaa vatsaasi.

Stressi

Stressi voi aiheuttaa myös voimakkaitakin fyysisiä tuntemuksia, kuten vatsakipua, etenkin jos se on kroonista. Keho oireilee ja osoittaa, että nyt on levon aika, vaikka mieli ei sitä ymmärtäisikään.

PCOS

Monirakkulaiset munasarjat ovat yleinen vaiva naisilla, mutta suurin osa ei tiedä sairastavansa tautia. PCOS aiheuttaa muun muassa ylipainoa, pitkittyneitä vuotoja, kuukautisten poisjäämistä ja liikakarvoitusta. Se voi myös vaikuttaa lasten saantiin.

Ärtyneen suolen oireyhtymä

Jos vatsa turpoaa ja eri puolilla vatsaa tuntuu kipua, saatat hyvinkin kärsiä ärtyneen suolen oireyhtymästä. Ongelmaa voi helpottaa esimerkiksi ruokavalion avulla.

Ruoka-allergiat

Muun muassa keliakia, laktoosi-intoleranssi ja muut ruoka-aineallergiat ovat hyvin yleisiä vatsaongelmien aiheuttajia. Esimerkiksi keliakiassa viljalaadut tuovat ongelmia ohutsuolen limakalvolle, mikä aiheuttaa löysää ulostetta, ilmavaivoja ja laihtumista sekä vatsakipua.

Ruoansulatuksen ongelmat

Jos kipu tuntuu ylävatsalla ja koet pienenkin aterian jälkeen täysinäistä oloa, saattavat ongelmat johtua ruoansulatuksen toiminnallisista ongelmista. Myös turpoaminen, röyhtäily, nipistely ja pahoinvointi kielivät tästä vaivasta.

Refluksitauti

Refluksissa vatsakipuun yhdistyy myös voimakasta närästystä ja jopa oksentelua. Ongelma johtuu huonosti toimivasta ruokatorven sulkijalihaksen toiminnasta.

Hormonaalinen toiminta

Naisilla hormonien toiminta voi vaikuttaa vatsaan – esimerkiksi kuukautiskivut ja ovulaatiokivut ovat yleisiä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja