"Missi ei ole automaattisesti hyvä juontaja"

Näyttelijä Tuija Piepponen kouluttaa leipätyönsä ohella ihmisiä ilmaisu- ja esiintymistaidoissa. Ammattilainen ei ole hyvillään siitä, että missit ja monet muut julkisuuteen ponnahtaneet henkilöt ryhtyvät kylmiltään juontajiksi.

Sujuvaa, mukaansatempaavaa juontajaa on ilo katsella. Näyttelijä-kouluttaja Tuija Piepponen tietää, että hyvä juonto tulee harvoin luonnostaan.

− Mikä näyttää helpolta, on vaatinut pitkällisen harjoittelun. Juontajaksi pitää kouluttautua kuten mihin tahansa ammattiin, Piepponen sanoo.

Liveyleisön kohtaamisessa pätevät omat lainalaisuutensa. Tekniset taidot kunkin täytyy opiskella. Mikrofonit ovat erilaisia, samoin lavat ja valaistusolosuhteet.

− Myös häiriötekijöitä on lukuisia. Tuolit natisevat, vauvat kirkuvat, ulkoa kuuluu melua. Humalaisten yleisön edessä on erityisen vaativaa pitää paketti kasassa.

Harjoittelemalla mestariksi

Nykyään juontaminen ja julkinen esilläolo ovat monen nuoren haaveena. Ammattiesiintyjä ei tästä riemastu.

− Syndrooma on sama kuin valelääkärin toimissa. Monilla juontajaksi pyrkivillä ei ole sen enempää koulutusta kuin kokemustakaan, Piepponen harmittelee.

Muun muassa missit työllistyvät usein juontajiksi erilaisiin tilaisuuksiin. Piepponen näkee, että he voivat oppia juontamisen salat kuten kuka tahansa, mutta se vaatii harjoittelua.

− On harha ajatella, että sinusta on juontajaksi sen myötä, että olet esiintynyt hetken lavalla. Siinä aliarvioidaan meidän ammattikuntaamme. Juontaminen ei ole mikään tilaisuus esitellä itseään. Lavalla puhutaan asiaa, Piepponen painottaa.

Ole oma itsesi

Piepponen tunnistaa juontajien yleisimmät sudenkuopat. Suomessa ääripään ihmiset ovat hyvin edustettuina.

− Moni ottaa lavalla liian virallisen otteen. Toisaalta nuoret juontajat saattavat sortua esittämään jotain muuta kuin mitä he todellisuudessa ovat. Tämä on usein vaikeinta: olla oma itsensä ja tulla itsensä kanssa toimeen, Piepponen sanoo.

Juontajan persoona saa näkyä, mutta sitä ei ole tarkoitus esitellä itsessään.

− Lavalla saatetaan olla niin omaa itseään, että yleisö ei tahdo mahtua kuvioon.

Piepponen tunnistaa kritiikistä huolimatta monia hyviä juontajia, jotka ovat tehneet työtä osaamisensa eteen.

− Olen aina pitänyt Marco Bjurströmistä. Siinä on välitön ihminen. Myös Jaana Pelkonen on hyvä. Heille annetaan välillä todella kökköä tekstiä, mutta ei se ole heidän vikansa. Ammattilainen osaa silti viedä asiaansa eteenpäin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat