Missä kuussa olet syntynyt? Syntymäaika voi vaikuttaa sydänriskeihin – tutkija kertoo, miksi

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25
Liikunta pienentää sydänriskejä. Nappaa videolta vinkit koko kropan kotitreeniin.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan sikiöajan olosuhteet voivat vaikuttaa ihmisen myöhempään terveyteen. Syntymäkuukausi antaa vihiä ihmisen terveysriskeistä, mutta tuloksia ei kannata ottaa liian vakavasti. Omilla elämäntavoilla on sairastusmisriskiin suurempi merkitys kuin syntymäkuukaudella.

Boston Magazine luonnehtii The BMJ -lehden joulunumerossa julkaistun tutkimuksen löydöksiä kuin horoskoopeiksi. Niitä on hauska lukea, mutta niitä ei tule ottaa liian vakavasti.

– Tarkoituksemme ei ole kehottaa naisia ajoittamaan raskauksiaan. Mutta tämä johtaa tiettyihin hypoteeseihin koskien tautien sikiökautista alkuperää, Brighamin naistensairaalan tutkija Francine Grodstein sanoo lehdelle.

Brighamin naistensairaalan tutkimuksessa selvisi, että keväällä ja kesällä syntyneillä naisilla on suurempi riski sairastua sydänsairauksiin myöhemmin elämässään kuin syksyllä ja talvella syntyneillä naisilla.

Suurin riski oli huhtikuussa syntyneillä, pienin puolestaan joulukuussa syntyneillä. Suhteellinen ero näiden kuukausien sairastumisriskin välillä oli noin 18 prosenttia.

Näin tutkimus tehtiin

Löydökset perustuvat kohorttitutkimukseen, joka alkoi vuonna 1976. Tuolloin lähes 122 000 naispuolista 30–55-vuotiasta sairaanhoitajaa täytti kyselyn elämäntavoistaan ja lääkityshistoriastaan. Osallistujia seurattiin 38 vuoden ajan.

Otettuaan huomioon sydänriskeihin mahdollisesti vaikuttavat tekijät, kuten etnisen taustan, painoindesin, tupakoinnin ja liikunnan määrän, tutkijat huomasivat, että keväisin syntyneiden naisten keskuudessa sydänperäinen kuolleisuus oli suurempaa kuin syksyllä syntyneillä. 

Sikiöaikaiset olot voivat vaikuttaa terveysriskeihin

Grodstein spekuloi, että keväällä ja kesällä syntyneet voivat olla alttiimpia sairauksille, koska heitä odotettiin talviaikaan. Talvella sikiö altistuu enemmän infektioille ja matalille lämpötiloille sekä vähemmän auringonvalolle ja D-vitamiinille. Erityisesti D-vitamiinia on pidetty tärkeänä raskaana oleville naisille.

Tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa syntymäkuukausi yhdistetään terveyteen.

Eräässä brittitutkimuksessa havaittiin, että kylminä kuukausina syntyneiden naisten keskuudessa oli eniten sepelvaltimotautia.

Toisaalta eivät syksyisinkään syntyneet ole tieteen mukaan turvassa. Vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin yhteys loka-marraskuussa syntymisen sekä hengityselinsairauksien, hedelmällisyysongelmien että neurologisten sairauksien välillä. Samainen tutkimus myös vihjasi, että tammikuusta kesäkuuhun syntyneillä ihmisillä on suurempi sydänsairauksien riski.

Elämäntavat määrittelevät enemmän kuin syntymäkuukausi

Tutkimusalaa voi pitää mielenkiintoisena, mutta kuten horoskooppeja, ei näitäkään tuloksia kannata pitää absoluuttisena totuutena. Ihminen voi vaikuttaa elämäänsä ja sairastumisriskiinsä omilla elämäntapavalinnoillaan.

Lue myös:

    Uusimmat