Mainos

Alkoholi voi aiheuttaa lomasydänsyndrooman

Jos kokee lomalla rytmihäiriöitä, syynä voi olla kasvanut alkoholinkäyttö. Münchenin Octoberfest-olutfestivaaleilla tehty tutkimus osoittaa, että alkoholi voi häiritä sydämen rytmiä sekä pidempiaikaisessa käytössä että akuutisti eli jo alkoholin nauttimisen aikana.

European Heart Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin sydänsähkökäyrät kolmelta tuhannelta vuonna 2015 Octoberfesteillä vierailleelta ihmiseltä. Tavoitteena oli selvittää alkoholin akuutteja rytmihäiriövaikutuksia.

Myös osallistujien veren alkoholimäärä mitattiin puhalluskokeella, eikä kovassa humalassa olevia otettu mukaan tutkimukseen.

Testit osoittivat, että rytmihäiriöt ovat sitä todennäköisempiä, mitä enemmän alkoholia henkilön veressä on. Joka kolmannella tutkitulla oli merkkejä rytmihäiriöstä, ja erityisen yleinen oli sinustakykardia.

Kun tutkijat analysoivat lisäksi toiseen tutkimukseen osallistuneiden runsaan 4 000 henkilön terveystietoja, he havaitsivat, että myös pidempiaikainen säännöllinen alkoholinkäyttö liittyy suurentuneeseen rytmihäiriöriskiin.

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen suuri ja systemaattinen etenevä selvitys asiasta, mutta alkoholiin liitetyt akuutit rytmihäiriövaikutukset on havaittu aiemminkin. Ilmiötä on kutsuttu niin sanotuksi lomasydänsyndroomaksi (holiday heart syndrome), jolla tarkoitetaan tyypillisesti lomien aikana kasvavan alkoholinkulutuksen aiheuttamia sydänrytmin häiriöitä, jotka kuitenkin menevät ohi alkoholin kulutuksen palauduttua normaaliksi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.