Alkoholi voi aiheuttaa lomasydänsyndrooman

Jos kokee lomalla rytmihäiriöitä, syynä voi olla kasvanut alkoholinkäyttö. Münchenin Octoberfest-olutfestivaaleilla tehty tutkimus osoittaa, että alkoholi voi häiritä sydämen rytmiä sekä pidempiaikaisessa käytössä että akuutisti eli jo alkoholin nauttimisen aikana.

European Heart Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin sydänsähkökäyrät kolmelta tuhannelta vuonna 2015 Octoberfesteillä vierailleelta ihmiseltä. Tavoitteena oli selvittää alkoholin akuutteja rytmihäiriövaikutuksia.

Myös osallistujien veren alkoholimäärä mitattiin puhalluskokeella, eikä kovassa humalassa olevia otettu mukaan tutkimukseen.

Testit osoittivat, että rytmihäiriöt ovat sitä todennäköisempiä, mitä enemmän alkoholia henkilön veressä on. Joka kolmannella tutkitulla oli merkkejä rytmihäiriöstä, ja erityisen yleinen oli sinustakykardia.

Kun tutkijat analysoivat lisäksi toiseen tutkimukseen osallistuneiden runsaan 4 000 henkilön terveystietoja, he havaitsivat, että myös pidempiaikainen säännöllinen alkoholinkäyttö liittyy suurentuneeseen rytmihäiriöriskiin.

Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen suuri ja systemaattinen etenevä selvitys asiasta, mutta alkoholiin liitetyt akuutit rytmihäiriövaikutukset on havaittu aiemminkin. Ilmiötä on kutsuttu niin sanotuksi lomasydänsyndroomaksi (holiday heart syndrome), jolla tarkoitetaan tyypillisesti lomien aikana kasvavan alkoholinkulutuksen aiheuttamia sydänrytmin häiriöitä, jotka kuitenkin menevät ohi alkoholin kulutuksen palauduttua normaaliksi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.