Tutkimus: D-vitamiinista apua sydämen vajaatoimintaan?

Tutkimuksen mukaan D-vitamiinilisä voi auttaa sydämen vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita, kertoo BBC News.

Brittitutkimuksessa selvisi, että D-vitamiinilisä parantaa vajaatoimintapotilaiden sydänten kykyä pumpata verta elimistöön. Tutkimukseen osallistui 163 henkilöä. 

American College of Cardiology -konferenssissa tulokset esitellyt brittiläinen tutkimustiimi kuvaili tuloksia hämmästyttäviksi.

D-vitamiini on elintärkeää luustolle ja hampaille, ja sillä voi olla monia hyviä terveysvaikutuksia koko kehoon, mutta sitä saadaan usein riittämättömästi.

Koehenkilöiden keskimääräinen ikä oli 70 vuotta ja kuten monet ikäisensä henkilöt, he saivat D-vitamiinia alhaisia määriä jopa kesällä.

– He viettävät aikaa vähemmän ulkona, mutta myös ihon kyky tuottaa D-vitamiinia muuttuu tehottomammaksi iän myötä – emme tiedä, mistä se johtuu, sanoo kardiologi Klaus Witte BBC Newsille.

Potilaille annettiin joko 100 mikrogrammaa D-vitamiinia tai lumelääke joka päivä vuoden ajan. Tutkijat mittasivat lääkkeen vaikutusta sydämen vajaatoimintaan – sairaustilaan, jossa sydän pumppaa elimistöön heikommin verta. 

Keskeinen mitattava tekijä oli ejektiofraktioprosentti, eli veren määrä, joka pumppaantui ulos sydänkammioista yhdellä lyönnillä.

Terveellä aikuisella lukema on 60-70 prosentin välissä, mutta kokeessa tutkittavien sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden sydämessä verestä vain neljännes pumppaantui onnistuneesti. Puolestaan niillä koehenkilöillä, jotka saivat D-vitamiinilisää, ejektiofraktio nousi 26 prosentista 34 prosenttiin.

Witten mukaan tulos on varsin merkittävä, sillä ero on yhtä suuri, kuin mitä kalliilla lääkkeillä odotetaan saavutettavan.

– Hoito on halpa, sillä ei ole sivuvaikutuksia ja sillä on ollut uskomaton vaikutus potilaisiin, joilla on jo käytössään paras mahdollinen lääkitys. Ensimmäisen kerran 15 vuoteen joku on näyttänyt jotain tällaista toteen, Witte sanoo BBC Newsille.

Tutkimuksessa todettiin myös, että potilaiden sydämet muuttuivat pienemmiksi, joka viittaisi siihen, että niistä alkoi tulla vahvempia ja tehokkaampia.

Britanniassa yli 65-vuotiaita on ohjeistettu ottamaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää. Witte ei kuitenkaan usko, että D-vitamiinia tulisi vielä määrätä rutiininomaisesti kaikille. Hänen mukaansa aiheesta tarvitaan vielä laajempaa tutkimusta.

Ei myöskään varmasti tiedetä, miten D-vitamiini parantaa sydämen toimintakykyä, mutta on arvioitu, että ihmiskehon jokainen solu reagoi vitamiiniin.

Suurin osan D-vitamiinista saadaan auringonvalosta, mutta myös rasvaiset kalat ja kananmunat sisältävät sitä.

Britannian sydänjärjestön professori Peter Weissberg huomauttaa, että tutkimuksen potilaat eivät näyttäneet suoriutuvan paremmin fyysisistä harjoitteista. Weissbergin mukaan tarvitaan laajempi ja pidemmällä aikavälillä toteutettava tutkimus, jotta selviää, vähentävätkö muutokset vajaatoimintapotilaiden oireita tai pidentävätkö ne potilaiden elinikää.

Lähde: BBC News

Lue myös:

    Uusimmat