Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokavalio, joka edistää sydänterveyttä ja pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä – tutkimus vahvistaa hyödyt jälleen

6:19Näin koostat ruokalautasesi oikeinRavitsemusasiantuntija Patrik Borg on huolissaan suomalaisten vähäisestä kasvisten syönnistä.
Julkaistu 14.08.2019 17:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa kasvispainotteisen ruokavalion suotuisia vaikutuksia terveydelle. Kasviperäisen ravinnon suosiminen näyttää pienentävän riskiä sairastua sydäntauteihin ja kuolla ennenaikaisesti.

Videolla ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ilmaisee huolensa suomalaisten vähäisestä kasvisten syönnistä.

Kasvisperäisten ruokien suosiminen ei ole vain hyväksi planeetalle vaan myös ihmisen terveydelle. Journal of the American Heart Association -julkaisussa ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus yhdistää vähäisemmän eläinperäisten tuotteiden syömisen ja lisääntyneen kasviperäisten tuotteiden syömisen pidempään elämään ja pienentyneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Tuoreesta tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin yksittäinen syy ennenaikaisille kuolemille maailmanlaajuisesti, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo verkkosivuillaan. Myös Suomessa sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävin sairausryhmä.

Näin tutkimus tehtiin

shutterstock_448915267Esimerkiksi hedelmissä ja vihanneksissa on lukuisia terveydelle suotuisia ravintoaineita. Kuvituskuva.Shutterstock

Tutkimuksessa käytettiin hyväksi yli 12 000:sta yhdysvaltalaisesta terveestä keski-ikäisestä aikuisesta vuosina 1987–2016 kerättyä dataa. Osallistujat kertoivat ruokatottumuksistaan itseraportoinnin avulla, mikä on tutkimuksen heikko kohta. Myöhemmin tutkijat keräsivät tietoa osallistujien sydänterveydestä ja heidän saamistaan diagnooseista.

Vegaaniruokavalio tai enemmän kasviperäisiä kuin eläinperäisiä tuotteita sisältävä ruokavalio oli yhteydessä 16 prosenttia pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauteen sekä 32 prosenttia pienempään riskiin kuolla sairauteen kuin eniten eläinperäisiä tuotteita käyttävillä.

Lisäksi kasviperäisiä tuotteita suosiva ruokavalio oli yhteydessä 25 prosenttia pienempään ennenaikaisen kuoleman riskiin yleisesti.

On kuitenkin huomattava, että tutkijat osoittivat vain yhteyden, eivät syy-seuraussuhdetta, tiettyjen ruokavalioiden ja sairastumisriskin välillä.

Enemmän kasviperäisiä ja vähemmän eläinperäisiä tuotteita

Tutkijat suosittelevat tulosten perusteella ihmisiä syömään enemmän kasviperäisiä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, täysjyviä, pähkinöitä ja palkokasveja, ja vähemmän eläinperäisiä ruokia, kuten lihaa, kananmunia, maitotuotteita ja mereneläviä.

Kasviperäisissä ruoissa on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ne sisältävät usein eläinperäisiä ruokia enemmän runsaasti kuituja, kasvirasvoja, kaliumia ja antioksidantteja, sekä vähemmän terveydelle haitallisena pidettyä eläinperäistä rasvaa ja nitriittejä.

Vahvistusta aiempiin tutkimuksiin

Tutkimus lisää näyttöä kasvisruokavalion terveellisyydestä.

Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistu meta-analyysi vahvisti, että kasvipainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskejä ja pidentää elinikää. Suurimmat hyödyt sai, kun kasviksia söi noin 500–800 grammaa päivittäin.

Runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävän ruokavalion on tutkimuksissa huomattu lisäksi auttavan lykkäävän diabeteksen puhkeamista. Diabetekseen liittyy suuri sydän- ja verisuonitautien vaara.

Lähteet: CNN, Medical News Today

Lisää aiheesta:

Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenNämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Haluatko elää pidempään? Syö näin: "Hyödyt voivat olla merkittäviä"Tutkimus: Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja elät jopa 10 vuotta pidempäänYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaLaaja tutkimus paljastaa kuolemaa lykkäävän ravintoaineen – parhaat lähteet kasviperäisiä
RuokavalioKasvisruokavalioSydänterveysTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio
  • 1.10.06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • 14.9.12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 9.9.16:00
    Unihäiriöt

    Väsyttääkö päivisin? Tutkimus havaitsi mahdollisen syypään ruokavaliossa

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 28.8.07:46
    Ruoka

    Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aterioilla kannattaa syödä – tärkeä tieto proteiinirahkoista