Ruokavalio, joka edistää sydänterveyttä ja pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä – tutkimus vahvistaa hyödyt jälleen

Näin koostat ruokalautasesi oikein 6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on huolissaan suomalaisten vähäisestä kasvisten syönnistä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa kasvispainotteisen ruokavalion suotuisia vaikutuksia terveydelle. Kasviperäisen ravinnon suosiminen näyttää pienentävän riskiä sairastua sydäntauteihin ja kuolla ennenaikaisesti.

Videolla ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ilmaisee huolensa suomalaisten vähäisestä kasvisten syönnistä.

Kasvisperäisten ruokien suosiminen ei ole vain hyväksi planeetalle vaan myös ihmisen terveydelle. Journal of the American Heart Association -julkaisussa ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus yhdistää vähäisemmän eläinperäisten tuotteiden syömisen ja lisääntyneen kasviperäisten tuotteiden syömisen pidempään elämään ja pienentyneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Tuoreesta tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin yksittäinen syy ennenaikaisille kuolemille maailmanlaajuisesti, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo verkkosivuillaan. Myös Suomessa sydän- ja verisuonitaudit ovat merkittävin sairausryhmä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa käytettiin hyväksi yli 12 000:sta yhdysvaltalaisesta terveestä keski-ikäisestä aikuisesta vuosina 1987–2016 kerättyä dataa. Osallistujat kertoivat ruokatottumuksistaan itseraportoinnin avulla, mikä on tutkimuksen heikko kohta. Myöhemmin tutkijat keräsivät tietoa osallistujien sydänterveydestä ja heidän saamistaan diagnooseista.

Vegaaniruokavalio tai enemmän kasviperäisiä kuin eläinperäisiä tuotteita sisältävä ruokavalio oli yhteydessä 16 prosenttia pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauteen sekä 32 prosenttia pienempään riskiin kuolla sairauteen kuin eniten eläinperäisiä tuotteita käyttävillä.

Lisäksi kasviperäisiä tuotteita suosiva ruokavalio oli yhteydessä 25 prosenttia pienempään ennenaikaisen kuoleman riskiin yleisesti.

On kuitenkin huomattava, että tutkijat osoittivat vain yhteyden, eivät syy-seuraussuhdetta, tiettyjen ruokavalioiden ja sairastumisriskin välillä.

Enemmän kasviperäisiä ja vähemmän eläinperäisiä tuotteita

Tutkijat suosittelevat tulosten perusteella ihmisiä syömään enemmän kasviperäisiä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, täysjyviä, pähkinöitä ja palkokasveja, ja vähemmän eläinperäisiä ruokia, kuten lihaa, kananmunia, maitotuotteita ja mereneläviä.

Kasviperäisissä ruoissa on lukuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ne sisältävät usein eläinperäisiä ruokia enemmän runsaasti kuituja, kasvirasvoja, kaliumia ja antioksidantteja, sekä vähemmän terveydelle haitallisena pidettyä eläinperäistä rasvaa ja nitriittejä.

Vahvistusta aiempiin tutkimuksiin

Tutkimus lisää näyttöä kasvisruokavalion terveellisyydestä.

Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistu meta-analyysi vahvisti, että kasvipainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskejä ja pidentää elinikää. Suurimmat hyödyt sai, kun kasviksia söi noin 500–800 grammaa päivittäin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.