Mainos

Missä he ovat nyt: Sulo Aittoniemi – mies, joka teki hallitukselle kyselyn Teletapeista

79-vuotias Sulo ”Suti” Aittoniemi on entinen poliisi, entinen kansanedustaja ja nykyinen eläkeläinen. Hän oli yksi 1990-luvun näkyvimmistä mediapersoonista, joka ei häpeillyt kertoa vahvoja mielipiteitään muun muassa maahanmuutosta ja homoliitoista.

– Minä olin ennen jyrkkä. Siihen aikaan ei tullut tuomioita viharikoksista, kun minä juttelin niitä näitä, toteaa Aittoniemi nyt.

0:38

Kansanedustaja-ajoista miehen mielipiteet ovat siis hieman pehmentyneet, mutta vain hieman.

Aittoniemi toimi kansanedustajana vuosina 1987-2003. Hän toimi aluksi perussuomalaisia edeltävässä SMP:ssä (Suomen maaseudun puolue) ja siirtyi sittemmin keskustan riveihin.

Ei liene suurta liioittelua sanoa, että 1990-luvulla kaikki tunsivat Aittoniemen – myös nuoriso. Hänestä tehtiin jopa rap-biisi. Raptori-yhtyeen "Tuhansien Sulojen maa" -kappaleessa Aittoniemi sai kuulla kunniansa.

"Jos eri maan kieltä yrität monkua, turhaan tänne on pääsyä vonkua, rajalla sinua vastassa on Sulo", riimitteli Raptori.

– En minä ole tuota laulua oikeastaan kuullutkaan. Mutta en minä loukkaannu, kyllä minun puolestani voi laulella, ei siinä mitään.

– Mikko Alatalokin on tehnyt minusta laulun, sellaisen reippaanlaisen. Alatalon kanssa ollaan tehty kaksi levyäkin. Minä sanoitin lauluja ja soitin huuliharppua, Alatalo sävelsi, kertoo Aittoniemi ylpeyttä äänessään.

Nykyinen eduskunta hermostuttaa 

Sulo Aittoniemi sanoo muistelevansa eduskunta-aikoja ristiriitaisin tuntein.

– Kun ajattelen, että sinne pitäisi mennä takaisin, niin ei tulisi kuuloonkaan. En minä tästä nykyisestä eduskunnasta niin välitä – ikuista riitaa ja hössöttämistä. Ei tällä tavalla maan asioita hoidella, mutta itsepähän tietävät.

– Vanhoina aikoina oltiin asioissa, eikä riidelty turhanpäiväisestä. Silloin kun siellä olivat muun muassa Johannes Virolainen ja Kalevi Sorsa, puhuttiin vankkaa asiaa, katsottiin silmiin ja heristettiin nyrkkiä puhujapöntöstä. 

Sulo”Suti” Aittoniemi

- syntynyt 1936 Ikaalisissa

- Ennen kansanedustajaksi valintaansa toimi poliisina 1960-luvulta 1980-luvulle. Teki töitä muun muassa Liikkuvassa poliisissa sekä Keskusrikospoliisissa.

- Toimi kansanedustajana neljä vaalikautta vuosina 1987-2003 aluksi SMP:n riveissä, sittemmin keskustan riveissä.

- Vuoden 1994 presidentinvaaleissa Aittoniemi sai SMP:n ehdokkaana noin 30 000 ääntä, joka oli noin prosentti kaikista annetuista äänistä.

- 2000-2003 Aittoniemi teki 113 lakialoitetta

- Aittoniemi teki useita kirjallisia kysymyksiä sekä talousarvioaloitteita somalien palauttamisesta kotimaahansa.

-Aittoniemi myös ehdotti itsenäisen valtion aseman tarjoamista Ahvenanmaalle.

- Kaksi levyä Mikko Alatalon kanssa: Harmaa Ferguson (2006) ja Hevosmiesten resepti (2003).

(lähde: Wikipedia)

Asioita, joita Aittoniemi itse toi salissa jyrkin sanakääntein esille, olivat niitä, jotka saavat hänet kiihtymään edelleen.

– Tästä nykyisestä pakolaisasiasta olen sitä mieltä, että ei muuta kuin monot menosuuntaan eli palautetaan heidät takaisin omaan maahansa. Hankkivat sieltä elantonsa ja nostavat oman maansa arvoon arvaamattomaan. En näe järkeä, että Suomen täytyy ottaa tänne mahdottomia määriä elättääkseen.

Mutta sitten hän sanoo pehmentyneensä.

– Kun näen kuvan, jossa on pariskunta, mies ja nainen, jotka kantavat pientä lasta, niin säälihän minun heitä tulee. Tällaisia ihmisiä pitää auttaa, mutta sitten on ihmisiä, joilla ei ole muuta tarkoitusta kuin syödä yhteiskunnan leipää, niin sitä minä en hyväksy.

Tässä kohtaa Aittoniemen ääni alkaa kohota. Ääni pysyy samalla tasolla myös homoliitoista kysyttäessä.

– En minä ymmärrä sellaista ollenkaan! Jos kaksi miestä lähtee rakastelemaan, niin eihän sieltä synny mitään. Homoliitot ovat täysin käsittämättömiä. Kyllä he voivat keskenään olla, mutta ei sitä pidä lähteä avioliiton suuntaan viemään.

Myös Teletapit-ohjelma sai osansa kansanedustaja Aittoniemeltä. Vuonna 1998 hän teki kirjallisen eduskuntakyselyn, jossa luki:

– "Miten Hallitus suhtautuu Yleisradion suunnitelmiin hankkia ja valmistaa myös Suomen television lastenohjelmia varten 1-2-vuotiaille katsojille kansainvälisen mallin mukaisesti kauhuskenaarioita aiheuttavia, todellisuuden ulkopuolisia utopistisia kuu-ukkoja, jotka ovat omiaan rikkomaan pienen lapsen yhteyden todellisuuteen ja aiheuttamaan mielenterveydellisiä ongelmia?".

"Alzheimeria ei koskaan ollutkaan"

Aittoniemellä on todettu joitakin vuosia sitten muistisairaus Alzheimer. Hänen mukaansa diagnoosi oli väärä.

–  Kyllähän 80-vuotiaalla ihmisellä alkaa olla muistissa häiriöitä, vaikkei Alzheimeria olisikaan. Minulla oli jonkinlainen aivotoiminnan häiriö kolme vuotta sitten, ja se meni suhteellisen nopeasti ohi. Minulla ei ole Alzheimeria, olen täysin terve mies joka suhteessa. Lisäksi sain lääkäriltä niin hyvät lääkkeet, että muistan jopa sellaista mitä ei ole tapahtunutkaan.

Aittoniemen aivoissa selvästi tapahtuu, sillä hän kirjoittaa parhaillaankin jopa kahta näytelmää. Toinen näytelmistä on tarkoitus esittää Sastamalan kesäteatterissa ensi kesänä. Toisesta on tulossa jännitysnäytelmä.

– Tänä syksynä naputtelen tekstejä. Jännitysnäytelmä on nimeltään "Mykkä todistaja". Siinä kissa ratkaisee rikoksen.

Vaimonsa kanssa Aittoniemi on pitänyt yhtä yli 50 vuotta.

– Riidellään sopivasti, rymistellään ja sitten taas sovitaan. Se pitää elämässä virikettä, kertoo Suloniemi pitkän liittonsa reseptin.

Ensi kesänä Aittoniemi täyttää 80-vuotta. Hän suunnittelee juhlia toisessa kodissaan Ikaalisissa.

– Ikaalisissa meillä on iso puimala, johon rakennettiin parkettilattia 70-vuotisjuhliin. Siellä voisi pitää taas juhlat. Pistetään haitari soimaan, tehdään 600 litraa sahtia, ja sitten rymistellään kunnolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.