Mainos

Missä he ovat nyt: Kohutapaus häiritsee Pekka Vennamoa yhä tänäkin päivänä

Pekka Vennamo asteli politiikkaan isänsä Veikko Vennamon jalanjäljissä 1970-luvun alussa. Loppujen lopuksi tie vei ministeripesteistä liike-elämän palvelukseen.

Sijoitus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Vennamo vastaa puhelimeen Espanjasta, missä sanoo viettävänsä valtaosan talvistaan. Syykin on selvä.

MTV.fin Missä he ovat nyt? -juttusarjassa julkaistaan viikoittain kiinnostavien urheilun, uutisten ja viihteen alalta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluja.

– Näillä vuosilla ja kiloilla en kaipaa jäisiä katuja, hän toteaa sarkastisesti.

Vennamo teki poliittisen uransa Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) riveissä. Hänen isänsä, värikkääksi hahmoksikin luonnehdittu Veikko Vennamo oli puolueen perustaja. Vuonna 1944 syntynyt Pekka aloitti puolueen riveissä toiminnan vuonna 1970 ja ura politiikassa päättyi liikenneministerinä 1989. Tuolloin hän siirtyi Posti- ja telelaitoksen pääjohtajaksi.

Taannoisia eduskuntavaaleja Vennamo kuvaa odotuksia laimeammiksi.

– Näihin vaaleihin oli ladattu paljon odotuksia, mutta loppujen lopuksi ne olivat hyvin tavanomaiset. Aika laimeaksi ne jäivät. Tosin täältä Espanjasta käsin on vaikea ottaa kantaa vaalityöskentelyyn, kun se tehdään kuitenkin kansan keskuudessa, toteaa Vennamo.

Onnellinen poliitikko

Aikansa politiikassa Vennamo mieltää onnelliseksi. Hän pääsi Arkadianmäen hierarkiassa aina ylimmille portaille saakka.

– Olin hyvin onnellinen poliitikko. Sain kaikki toiveeni ja tavoitteeni tyydytettyä politiikan saralla. Kaksi kertaa valtioneuvostossa, ensin valtiovarainministerinä (1983-1987), sitten liikenneministerinä (1987-1989) ja lähes puolitoista vuosikymmentä eduskunnassa. Se oli kiinnostavaa ja mukavaa aikaa.

Kesken ministerikautensa Vennamo siirtyi liike-elämän palvelukseen. Hänestä tuli Posti- ja telelaitoksen pääjohtaja. Vuonna 1990 Postista tuli liikelaitos ja pääjohtajan titteli vaihtui toimitusjohtajaksi. Posti- ja telelaitoksen nimi puolestaan vaihtui Suomen PT Oy:ksi vuonna 1994, jossa Vennamo jatkoi johtajana. Suomen PT lakkautettiin vuonna 1998, jolloin yhtiö jaettiin valtion suoraan omistamiksi Suomen Postiksi ja Soneraksi. Vennamosta tuli Soneran toimitusjohtaja.

Kivuliaita hetkiä

Uransa vaikeimmiksi hetkiksi Vennamo nimeää kaksi asiaa. Ensimmäinen ajoittui vuoteen 1975, jolloin hän tippui vaaleissa eduskunnasta yhden kauden jälkeen. Toinen on erottaminen Soneran toimitusjohtajan paikalta vuonna 1999. Tuolloin Vennamon katsottiin tehneen luvattomia osakesiirtoja Soneran osakkeilla. Liikenneministeri Matti Aura päätti erottaa Vennamon luottamuspulan vuoksi. Myös Aura erosi.

Vennamo ei tänäkään päivänä myönnä tehneensä asiassa mitään väärää.

– Minulla ei ollut mitään syytä erota, minut erotettiin. En ollut tehnyt mitään väärää, mutta toimitusjohtajan paikat ovat aina luottamuspaikkoja. Jos omistajan luottamus kärsii, vaihtuu toimitusjohtaja. Ei siihen mitään asiallista syytä tarvita.

Tyytyväinen "eläkeläinen"

Pekka Vennamo katsoo nyt tyytyväisensä taaksepäin. Vaikka uraan on mahtunut suuria pettymyksiä, ovat asiat aina lutviutuneet.

– Elämä on mennyt niin kuin alun perin ajattelinkin. Olen aina sanonut, että aktiivielämä jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäinen kolmannes on koulunkäyntiä ja opiskelua. Toinen ja kolmas kolmannes sitten työelämää. Politiikassa en olisi kuitenkaan jaksanut pitempään. Olin ollut politiikassa lähes 20 vuotta.

– Totesin, että paukut eivät riitä toiseen mokomaan. Ainut mitä en ollut kokeillut olivat pääministerin ja presidentin työt ja molemmat ovat tylsiä hommia päätösvallattomuuden vuoksi. Politiikan jälkeen olen saanut tehdä paljon erilaisia töitä, kiittelee Vennamo.

Nykyistä poliittista tilannetta Vennamo kuvailee hyvin erilaiseksi kuin hänen aktiiviaikanaan.

– Nyt Suomi on osa Euroopan unionia, mikä pitää ottaa huomioon päätöksenteossa ja toisaalta myös Brysselissä. Lisäksi tämän päivän politiikka on muuttunut huomattavasti ikävämmäksi siltä osin, että poliitikot ovat aivan eri tavalla henkilökohtaisen suurennuslasin, kateuden, kaunan ja arvostelun kohteena. Se on varmasti hirveän paljon raskaampaa kuin aikanaan. Tästä osin varmasti myös johtuu se, että politiikasta jäädään pois aiempaa nuorempana.

Vennamo antaa vielä pari vinkkiä nykypoliitikoille.

- Kannattaa muistaa vanha sanonta "karavaani kulkee ja koirat haukkuu". Myös sosiaalisen median luonnevikaisten kirjoittajien haukkumiset ja valheet voi jättää omaan arvoonsa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.