Missä he ovat nyt: Kari "Piri" Eloranta - NHL-ammattilainen potki kesälomallaan pari SM-kultaa

Puolustaja Kari Eloranta on yksi suomalaisen jääkiekkoilun legendoja. NHL:ssä, Ruotsissa, Sveitsissä ja Suomessa menestyksekkään uran luonut ”Piri” on myös kaksinkertainen jalkapallon Suomen mestari. Elorannan työt jääkiekon saralla saattavat päättyä lopullisesti tähän kevääseen.

Elorannan pelaajauran ensimmäinen todella tärkeä virstanpylväs oli Lahdessa nousu SM-liigaan keväällä 1976. Sen jälkeen tie vei Ruotsin kautta NHL:ään ja myöhemmin takaisin Eurooppaan, jossa hän pelasi Suomen lisäksi vielä kahdessa sveitsiläisessä mestarijoukkueessa ja Ruotsissa, jossa hänet valittiin Elitserienin kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi kaudella 1985-1986.

-Vaikka itse sanonkin, olen viihtynyt ja pelannut hyvin joka puolella, lausuu Suomen Jääkiekkoleijona #105.

Jääkiekkoliiton lisäksi Elorannan uraa arvostetaan mm. Lahdessa, jonka jäähallissa paita on nostettu kattoon ja Jönköpingissä, jossa hänet nimettiin kiekkoylpeys HV71:n kunniagalleriaan kuluvan vuoden alkupuolella.  

NHL:ssä Eloranta pelasi vajaat 300 peliä edustaen Calgary Flamesia vuosina 1981-1985. Aivan kirkkaimpaan liigan eliittiin hän ei murtautunut, mutta oli parhaimmillaan yksi perinteikkään jääkiekkokaupungin luottopelaajista – aikana jolloin Edmonton Oilersin dynastia dominoi Wayne Gretzkyn johdolla NHL:ää.

-Edmontonia vastaan valmentaja halusi meidän kentän aina pelaamaan Gretzkyn ketjua vastaan. Siellä oli ysiysin rinnalla Jari Kurri ja Dave Semenko. Mulla oli pakkiparina HIFK:ssakin myöhemmin valmentanut kovaotteinen Paul Baxter. Ne oli hienoja aikoja.

Yllättävää kyllä, Eloranta ei ole käynyt entisessä kotikaupungissaan Calgaryssa kertaakaan sitten vuoden 1988. Silloin tosin hän ei enää asunut siellä vaan kyseessä olivat talviolympialaiset, josta Suomen maajoukkue taisteli kautta aikain ensimmäisen olympiamitalinsa, hopeaa. Kaikkiaan Eloranta edusti Suomea maajoukkuepaidassa 139 kertaa.

SM-kultaa jalkapallossa – jääkiekkomaajoukkueen estelyistä huolimatta

Eloranta potki pienestä pitäen myös jalkapalloa ja voitti Kuusysin riveissä kaksi Suomen mestaruutta. Mikä erikoisinta molempina mestaruusvuosinaan hän pelasi ammatikseen jääkiekkoa maailman huipulla.

-Keväällä 1982 NHL-kauden jälkeen taisin tulla alkuviikosta takaisin Suomeen ja viikonloppuna vedettiin jo SM-sarjaa Kyykän paidassa, Eloranta hymähtää.

Toisena Kuusysin mestaruusvuonna 1986 Eloranta tienasi leipänsä HV71:n riveissä. Silloinkin jalkapallo toimi hyvänä kesäharjoittelumuotona. Suomessa jalkapallon pääsarjapelaaminenkaan ei ollut kovin ammattimaista vielä tuolloin. Mitaleita viiksistään tunnetulla pelimiehellä ei kuitenkaan mestaruuksistaan ole.

-En oikein edes tiedä mikä se syy on. Pelasin kyllä molempina kesinä kymmenkunta ottelua. Ehkä se ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tai ehkä niitä mitaleita ei vaan ollut tarpeeksi. Vähän aikaa sitten mietin, että otan yhteyttä vanhoihin pelikavereihin ja teetätän mitalit kopioina itselleni.

Calgaryn NHL-organisaatiosta näytettiin vihreää valoa futikselle, Suomen jääkiekkomaajoukkueesta kirkkaan punaista.

- Taisi olla -82 kun olin maajoukkueleirillä Vierumäellä ja kysyin saanko lähteä illalla pelaamaan jalkapallon SM-sarjan pelin kun ei ollut ohjelmassa harjoituksia. Päävalmentaja Kalevi "Kallu" Numminen ei antanut lupaa, mutta lähdin sitten kuitenkin.

-Jostain syystä sitten oli aamulla nimi lehdessä. Johtuiko sitten tuosta vai jostain muusta, mutta en tullut valituksi Kanada-cupin joukkueeseen ja sain myös lähteä leiriltä. Jalkapallopeli kyllä voitettiin! Olen ollut välillä itsepäinen jääräpää, Eloranta muistelee.  

Futis on lähellä sydäntä edelleen.

-Kuusysin ikämiesten kausimaksu on taas maksettu. Aika epäsäännöllisesti tosin varmaan pääsen pelailemaan. Jääkiekkoa pelasin kerran viikossa vielä kun valmensin Lahdessa A-junnuja muutama vuosi sitten. Nyt omat pelailut ovat jääneet pois. Käyn kylläkin kuntoilemassa eri tavoin 5-6 kertaa viikossa. Paino on suunnilleen sama kuin parhaina pelivuosina, Eloranta toteaa ymmärrettävän ylpeällä äänellä.

Takaisin Suomeen – jääkiekkoura ohi?

Nyt 59-vuotias  Eloranta on keskellä muuttokiireitä. Osoite muuttuu Ruotsista takaisin Suomeen ja Lahteen. Tällä kaudella hän valmensi Ruotsissa ensin Kallinge/Ronnebyn joukkuetta maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ja saatuaan potkut siirtyi sarjaporrasta alempana pelaavan Gislaveds SK:n päävalmentajaksi.

(2015: Elorannan ulkoinen habitus on muuttunut hämmästyttävän vähän)

Aiemmin myös Suomessa (Pelicans, Ilves, HeKi), Sveitsissä ja Itävallassa valmentaneen Elorannan työkomennukset on nyt nähty ja koettu. Lahtelaisen kiekkomiehen äiti täyttää huhtikuussa 90 vuotta ja hän haluaa olla tulevaisuudessa lähellä auttamassa vanhempiaan.

-Jääkiekko on ollut ja on aina mun elämä. Ikäluokastani muilla valmentajilla on tällä hetkellä enemmän näyttöjä. Mun ”parasta ennen eräpäivä” on kai mennyt umpeen monen silmissä. Aika vaikealta tuntuu työtilanne täällä Suomen päässä, Eloranta pohdiskelee.

(Eloranta valmentamassa Rapperswilliä)

-Olen osittain yllättynyt, pettynyt, katkerakin. Toisaalta ymmärrän, että nuoremmillekin pitää antaa mahdollisuus. Saa nähdä mitä jatkossa tapahtuu.  

MTV.fin Missä he ovat nyt? -juttusarjassa julkaistaan viikoittain kiinnostavien urheilun, uutisten ja viihteen alalta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluja.

 

Lue myös:

    Uusimmat