Mainos

Minttu-kirjojen äiti täyttää 70 vuotta

70 vuotta täyttävän Maikki Harjanteen luoma Minttu on vajaassa 40 vuodessa varttunut neljävuotiaasta tytöstä reippaaksi esikoululaiseksi.

Mintut ja Harjanteen muut lastenkirjat ovat kestäneet hyvin aikaa, vaikka lapsuus on viime vuosikymmeninä kovasti muuttunut. Harjanteen mielestä lastenkirjoissa pitää olla faktat oikein, vaikka hän ei kirjoillaan haluakaan opettaa ketään.

Kun Maikki Harjanteen kirjojen Minttu-tyttö syntyi 70-luvun lopulla, suomalaisessa lastenkirjallisuudessa ei juurikaan ollut tavallisesta elämästä kertovia tarinoita.

– Me aikuiset, mehän luetaan hirveen mielellään romaaneja joissa kerrotaan elämästä jota me eletään. Miksei lapsi tykkäisi semmoisesta kirjasta?

Ylistys kirjastoille ja lukemisella

Harjanteen mielestä lapsuus on hänen omista lapsuusvuosistaan muuttunut valtavasti.

– Silloin me saatiin villinä juosta ympäri pihoja eikä kukaan vahtinut meitä. Nykyään tuntuu että lapsia vain viedään kaikkiin harrastuksiin koko ajan.

Minttu-kirjoissa puhutaan myös kirjastoista, lukemisesta ja kirjojen kunnioittamisesta.

– Kirjastolaitos meillä on niin upea. Joku kansanedustaja on sanonut, että kirjastolaitoksesta pitäisi tulla maksullinen. Ei missään nimessä. Ei kaikilla ole varaa eikä edes tarvetta ostaa kaikkia kirjoja.

Kirja, joka pelasti avioliiton

Harjanne pitää kirjoja tärkeänä siksikin, että ne tarjoavat välineen yhdessäoloon sellaisillekin äideille ja isille, jotka eivät muuten osaisi kauheasti jutella lasten kanssa.

Muunkinlaista apua kirja voi tarjota.

Kerran Harjanne tapasi ruokakaupassa naisen, joka kertoi Kanadassa asuvien tyttärenpoikiensa yövalvomisen ajaneen vanhemmat avioeron partaalle.

Sitten nainen oli muistanut Harjanteen kirjan huonounisesta Santusta.

– Hän oli ostanut sen kirjan ja lähettänyt sen sitten Kanadaan. Ja nyt ne pojat kuulemma haluaa joka ilta aikaisin mennä nukkumaan ja niille luetaan tämä kirja. Ja avioliitto pelastui, Harjanne kertoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja