Mainos

Ministeriö lupaa sioille lisää tilaa karsinoissa

Sikojen hyvinvointia aiotaan edistää asetuksella, joka muun muassa lisäisi karsinoiden pinta-alaa sikaloissa. Ehdotus asetukseksi on valmistunut maa- ja metsätalousministeriössä, ja se on parhaillaan lausuntokierroksella.

Asetusehdotuksessa lisätään kiinteiden lattioiden osuutta karsinassa ritilälattioiden sijaan. Kokoritilälattioiden kiellon tavoitteena on vähentää sikojen hännän puremista, paiseita ja jalkaongelmia.

Ministeriö ehdottaa sikalarakenteita koskeville vaatimuksille enintään 15 vuoden siirtymäaikaa. Tällöin niiden aiheuttamiksi lisäkustannuksiksi arvioidaan 1–2 senttiä tuotettua lihakiloa kohti.

Sikojen elinoloista sikatiloilla nousi viime marraskuussa jälleen laaja julkinen keskustelu, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi kevään ja syksyn aikana suomalaisilla sikatiloilla kuvaamiaan videoita. Järjestö julkisti samanlaisia videoita vuosina 2007 ja 2009. Videokuvissa on ollut haavautuneita, vammautuneita ja kuolleita eläimiä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan järjestön kuvaama videomateriaali ei kuitenkaan anna oikeaa kokonaiskuvaa sikojen hyvinvoinnista Suomessa.

Eläinsuojelujärjestöt ovat pääosin tyytyväisiä ministeriön ehdotukseen. Kritiikkiä esitetään lähinnä liian pitkistä siirtymäajoista. Toisaalta huolta kannetaan siitä, että ministeriö sallisi edelleen porsitushäkkien käytön.

– Ruotsissa niiden käyttö on kielletty kokonaan, muistutti eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.