Ministeri Mykkänen: Hanketta suurmoskeijasta ei pidä torjua uskonnollisista syistä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen mielestä Helsingin suurmoskeijahanketta ei pidä torjua uskonnollisista syistä.

Mykkäsen mukaan eri uskontokuntien rakennukset ovat lähtökohtaisesti tervetulleita Helsinkiin.

Ministeri sanoo, että hankkeen taustat pitää kuitenkin selvittää.

– En tunne tämän hankkeen yksityiskohtia. Pitää selvittää, onko taustalla jollain tavalla laitonta rahoitusta tai rikollisuuteen kytkeytyvää rahoitusta. Siinä tapauksessa asiaa pitää katsoa samalla tavalla kuin kyseessä olisi joku kristillisen haaran kirkkohanke, jossa olisi jotain yhteyksiä johonkin ääriliikkeeseen. Sellaista emme tietenkään voi hyväksyä.

Mykkäsen mielestä ratkaisevaa on rahoituksen ja toiminnan avoimuus ja laillisuus. Vanhoillista islamin tulkintaa Mykkänen ei pidä suurmoskeijahankkeen esteenä.

– Uskonnonvapauden periaatteen pitää olla kirkas. Jokainen saa harjoittaa niin tiukkaa uskontoa kuin haluaa. Jos henkilöillä on yhteyksiä yhteisöihin, jotka kannustavat väkivaltaan, tilanne on toinen. Terrorismiin kannustamista ei pidä tukea.

Rahoittajan kautta radikaalia ajattelua?

Suurmoskeijahankkeen maksajaksi on ilmoittautunut Bahrainin kuningaskunta Arabian niemimaalta. Terrorismitutkija Olli Ruohomäki on arvioinut, että rahoituksen kautta myös radikaali islamilainen ajattelu voisi lisääntyä Suomessa.

– Valitettavasti uskontojen harjoittaminen on radikalisoitunut. ympäri maailmaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Minusta tässä pitää varoa sellaista uskontoon tai sen harjoittamiseen sinänsä perustuvaa valintaa.

Moskeijahankkeesta ja tekeillä useita selvityksiä. Mykkänen ei usko, että hankeen mahdollinen kaatuminen vaikuttaisi Suomen kauppasuhteisiin.

– En usko, että tällä olisi mitään vaikutusta. Olen käynyt arabialueilla ja siellä on paljon erilaisia uskonnollisia haaroja ja paljon erilaisia rahoitettavia kuvioita. Joku yksittäinen hanketta rahoittava liikemies saattaa kokea asian kielteisesti. Minusta tätä asiaa pitää tarkastella uskonnonvapauden ja Suomen turvallisuuden näkökulmasta eikä miettiä kaupallisia asioita.

2:20

2:05

Ministeri Mykkänen oli maanantaina 27. maaliskuuta Huomenta Suomen vieraana.

2:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja