Miltä kotialueesi näytti 30-luvulla? Tilaa ilmakuvaa Maanmittauslaitokselta

Maanmittauslaitoksella on historiallinen 700 000 ilmakuvan aineisto monilta puolilta Suomea. Vanhoja ilmakuvia voi tiedustella oman alueen maanmittaustoimistosta tai Maanmittauksen Tietopalvelukeskuksesta.

Vanhat ilmakuvat kuuluvat Maanmittauslaitoksen avoimiin ja maksuttomiin aineistoihin. Nyt Maanmittauslaitos selvittää kyselyn avulla, miten suomalaiset haluaisivat hyödyntää vanhaa kuvaa. Lisäksi vanhoja kuvia voi tiedustella oman alueen maanmittaustoimistosta tai maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksesta.

Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei kuitenkaan voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta. Verkkopalveluja varten kuvien tulisi olla sidottu maastokoordinaatistoon, jotta niitä voitaisiin käyttää.

– Suurin osa arvokkaasta aineistosta on vielä alkuperäisillä filmeillä. Maanmittauslaitoksen tarkoituksena on skannata, säilyttää ja tarjota kuvat digitaalisessa muodossa. Tähän mennessä kuvista on digitoitu noin viidennes, kertoo Maanmittauslaitoksen Ilmakuvakeskuksen johtaja Juha Vilhomaa.

Vanhat ilmakuvat jatkokäsiteltynä vai sellaisenaan?

Vanhimmat ilmakuvista ovat 1930-luvulta. Erityisesti suurimpia kaupunkeja ja taajamia on ilmakuvattu säännöllisin väliajoin. Vanhoja ilmakuvia tarkastelemalla saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi rakennetun ympäristön kehityksestä sekä metsien, peltojen ja vesistöjen muutoksesta.

Suurin osa vanhoista ilmakuvista on mustavalkoisia, mutta 1970-luvulta alkaen Maanmittauslaitos alkoi ottaa myös ns. väärävärikuvia, joissa esimerkiksi kasvillisuus näkyy punaisen eri sävyinä. Maanmittauslaitos siirtyi digitaaliseen ilmakuvaukseen vuonna 2009.

Kun tilaat vanhoja ilmakuvia, kerro mahdollisimman tarkasti miltä alueelta aineistoja haluat (paikannimi ja koordinaatit) ja miltä ajanjaksoilta kuvia haluat.

– Toivomme, että mahdollisimman monet voisivat hyödyntää tätä kulttuurihistoriallisesti merkittävää kuvamateriaalia. Vastausten perusteella mietimme, miten asiakastarpeet voitaisiin parhaiten täyttää, Vilhomaa toteaa.

Maanmittauslaitos pyytää suomalaisia myös kertomaan mielipiteensä siitä, miten ilmakuvia voitaisiin hyödyntää. Kyselyn avulla Maanmittauslaitos selvittää asiakkaiden toiveita ja päättää sen perusteella vanhojen ilmakuvien jatkokäsittelystä ennen julkaisemista.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja