Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Millaista viljaa syöt? Vaikutukset kylläisyyteen ja verensokeriin vaihtelevat

9:46Kesäherkut - syntiä vai sallittua?
Julkaistu 07.06.2018 10:03

MTV LIFESTYLE

Suomalaisen väitöstutkimuksen perusteella rakenne vaikuttaa viljatuotteiden ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Sillä on siis väliä, syökö ruista, vehnää, täysjyväversiota vai ”höttöä”. Hyvillä valinnoilla voi parantaa kylläisyyden tunnetta ja verensokeritasoja.

Mitä ravitsemusterapeutti sanoo ihmisille, jotka karppausbuumin jäljiltä syyllistyvät leivän syömisestä? Katso video ylhäältä.

VTT:n tutkija, terveystieteiden maisteri Saara Pentikäinen tutki väitöstyössään, miten rakenteeltaan erilaiset leivät hajoavat pureskelussa, millaisia yhdisteitä leivistä liukenee sylkeen ja miten viljatuotteiden rakenne vaikuttaa aterianjälkeiseen kylläisyyteen.

Ruisleivät hajosivat pureskelun myötä pienemmiksi kappaleiksi vehnäleipään verrattuna, mutta ruisleivän sisältämä tärkkelys hajosi syljen amylaasientsyymin vaikutuksesta vehnäleivän tärkkelystä hitaammin. Ruisleivistä liukeni jo pureskelun aikana erityisesti peptidejä ja aminohappoja, vehnäleivästä taas sokereita.

Täysjyväruistuotteista huokoiset tuotteet – täysjyväruisleipä ja ekstruusiomenetelmällä valmistetut naksut – ylläpitivät kylläisyyttä mehun kanssa nautittuina joiltain osin paremmin kuin rakenteeltaan tiiviit täysjyväruislastut mehun kanssa nautittuina.

Pureskelun intensiteetti, joka vaihteli tuotteiden rakenteellisten eroavaisuuksien takia, ei vaikuttanut aterian jälkeiseen kylläisyyden tunteeseen. Vaikutusta oli sen sijaan miellyttävyyden kokemuksella sekä ennakkokäsityksillä kylläisyysvaikutuksista. Niin ikään ruokasulan sakeus mahassa vaikutti todennäköisesti kylläisyyden tunteeseen.

Lue myös: ”Karppaus jätti aika voimakkaan jäljen suomalaisiin”

Täysjyvävilja on ravitsemuksellisesti rikasta

Suomalaiset saavat noin kolmanneksen energiasta ja lähes puolet imeytyvistä hiilihydraateista viljavalmisteista. Ne ovat merkittävin ravintokuidun ja tärkeä proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Täysjyvävilja, joka sisältää alkuperäisissä suhteissa kaikkia jyvän osia eli kuoriosat, jauhoydintä sekä alkion, on ravitsemuksellisesti rikasta.

Runsaasti täysjyväviljaa ja ravintokuitua sisältävän ruokavalion on havaittu olevan yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja syöpään.

Koostumuksen lisäksi ruoan rakenne vaikuttaa sen ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi huokoisen vehnäleivän hiilihydraatit hajoavat ruoansulatuksessa huomattavasti nopeammin kuin tiiviin pastan hiilihydraatit ja aiheuttavat nopean verensokeriarvojen heilahduksen.

Puuro, joka sisältää kokonaisia rukiin jyviä, pitää yllä kylläisyyttä paremmin kuin jauhetuista jyvistä valmistettu puuro.

Pentikäinen esittää väitöskirjansa How does cereal food structure influence digestion and satiety - In vitro and in vivo approaches (Viljatuotteiden rakenteen vaikutus ruoansulatukseen ja aterianjälkeiseen kylläisyyteen in vivo ja in vitro -menetelmin tutkittuna) tarkastettavaksi 15. kesäkuuta 2018 Itä-Suomen yliopistossa.

Lähde: VTT Info

Lisää aiheesta:

Suomalaisille tuttu ruoka voi ehkäistä suolistosyöpää – väitöstutkimus vahvistaa terveyshyödytTutkimus: Valkoisen riisin ja pastan haitat sydämelle samankaltaiset kuin roskaruoallaTästä syystä banaanit kannattaisi syödä vihreinäVäitös: Vähän hiilareita syövät ovat itse asiassa lihavampia – lisättyä sokeria kuitenkin yhä karsittavaRasvanpoltto tehostuu jopa 30 prosentilla: Syö näitä ruokia samaan aikaan!Suomalaistutkimus paljasti juuri uutta tietoa ruisleivästä – yhdellä seikalla yllättävän suuri merkitys painonhallintaan
RavitsemusLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 30.8.07:34
    Terveys ja hyvinvointi

    Nämä uskovaiset elävät keskimääräistä vanhemmiksi – terveysjohtaja kertoo, miksi