Milla Paloniemi: Kiroilevasta Siilistä syntyy animaatioita

Kiroileva Siili on valloittanut jo kuusi sarjakuva-albumia äkäisellä söpöydellään. Siilin piirtäjä Milla Paloniemi työstää hittihahmosta nyt animaatioita.

Se kiroilee, haukkuu kavereitaan, huutaa äidilleen eikä yleensä iloitse. Kiroilevaa Siiliä on julkaistu jo kuusi sarjakuva-albumillista. Kiroilevan Siilin piirtäjä Milla Paloniemi, 28, ei odottanut Siilille näin montaa omaa teosta.

– Silloin kun aloitin, en todellakaan odottanut kuutta albumia. Ei mulla ollut mitään suunnitelmia silloin kun aloitin. Pistin ne pari strippiä nettiin ja katsoin, mitä tapahtuu, Paloniemi kuvaa.

Siilin suosio kasvoi räjähdysmäisesti, ja nyt äkäinen sarjakuvahahmo on ottanut omakseen myös melkoisen sarjan oheistuotteita. Paloniemi myöntää, että on edelleen outoa nähdä Kiroilevaa Siiliä muiden käyttämissä vaatteissa ja asusteissa.

– Ei siihen totu. Varsinkin kesällä, kun näkee ihmisillä siilipaitoja, niin on silleen, että tuo on mun tekemä. Tekee mieli mennä sanomaan, että mä piirsin tuon!

Paloniemen suosikki oheistuotteista ovat alushousut.

– Ne on parhaat, kovassa käytössä, Paloniemi toteaa.

Siilin kuvalla varustettuja esineitä hänellä on liiankin kanssa.

– Niitä pursuaa kaapeista, koska saan aina kaikista tuotteista tekijänkappaleen. Sukulaisille niitä aina lahjoitan, ne tietää, mitä saa multa lahjaksi.

Siili pääsee liikkeelle

Sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja graafinen suunnittelija Paloniemi on ehtinyt Kiroilevan Siilin lisäksi muun muassa julkaista En vaan osaa - sekä Tassutellen-nimisiä sarjakuvia, kuvittaa useita erilaisia julkaisuja, suunnitella logoja, pitää näyttelyitä töistään ja perustaa oman, norpatti-nimisen yrityksen. Mitä hän vielä haluaisi kokeilla?

– Vaikka mitä! Ehkä eniten tällä hetkellä kiinnostaa eri taidemuotojen yhdistäminen. Musiikin yhdistämistä teatteriin, ja teatterin yhdistämistä sarjakuvaan, muutenkin kuin niin, että näytellään se sarjis. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Ulkomaisista sarjakuvantekijöistä Paloniemi tekisi yhteisstripin ruotsalaisen, varsinkin Polle-sarjakuvasta tutun LenaFurbergin kanssa.

– Se on mun suuri idoli, piirtäjänä siis. En mä ehkä kehtaisi kuitenkaan. Se on sen verran korkealla jo. Mutta olisi kiva tavata se.

Kiroileva Siili puolestaan saa pian kokea jotakin uutta: se pääsee liikkeelle. Paloniemi työstää Kiroilevasta Siilistä tällä hetkellä animaatioita.

– Sitä ei ole vielä suunniteltu, mihin ne tulevat. Ehkä laitan ne vaan nettiin. Olen tekemässä niitä ihan itse, ja myös ääninäyttelyt tulevat tuttavapiiristä, hän kertoo.

Miten roisisti Siili kiroilee animaatioissa?

– Itse asiassa siili ei varsinaisesti puhu, se tuhisee.

Millainen siili Milla Paloniemestä tulisi?

Siili on töykeä, raisu ja liiankin suora. Miksi suomalaiset siis pitävät siitä? Paloniemen mukaan siilin söpöyden lisäksi hahmon persoonan kontrastit viehättävät lukijoita.

– Se, että ihmiset löytävät siitä itsensä, on se suurin suosion syy. Palaute, jota saan, on tosi paljon sellaista, että tämä on ihan kuin minä tai joku tuttu, Paloniemi pohtii.

– Tietysti se on visuaalisesti sellainen, että kun se on jossain oheistuotteessa, niin se hyppää sieltä. Ainakin omiin silmiin se hyppää.

Kiroilevalla Siilillä on albumeissa useita erilaisia siili-ystäviä. Millainen siili Milla Paloniemestä tulisi?

– Mä olen ne kaikki. Niissä on kaikissa jotain omaelämänkerrallista, muttei niistä mikään ole varsinaisesti sellainen omakuva.

Onko Kiroileva Siili yhtä ärtyisänä kehissä vielä kymmenen vuoden kuluttua? Paloniemi ei osaa sanoa, mutta vastaus ei ole ehdoton ei.

– En ole suunnitellut nyt varsinaista jatkoa, mutten ole sanonut, että varsinaisesti lopetankaan. Pidän taukoa Siilin piirtämisestä. Jos tulee sellainen fiilis, että haluan jatkaa, niin sitten jatkan. En pistä pistettä millekään.

Lue myös:

Teksti ja kuvat: Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja