Rivo-Riitan anatomia ja muut Fingerporin naiset

Pertti Jarlan luomassa Fingerporissa seikkailee Heimo Vesan, mustanaamion ja paavin lisäksi useita epätavallisia naishahmoja. Mistä syntyi pikkutuhma baarinpitäjä, Rivo-Riitta, ja voiko rappiolle ajautunut Krapula-Päivi koskaan pelastua?

Fingerpori-sarjakuvan kenties muistettavin naishahmo on baaritiskin takana häärivä Rivo-Riitta, jolta löytyy pikkutuhma kommentti mihin tahansa asiaan. Onko Riitalla esikuvaa oikeassa elämässä?

– Se on enemmänkin ihmistyyppi. Sehän on aika vanha, Justiina -tyyppinen ronski täti. Kun keksin ne ekat vitsit niin tuli heti mieleen, että semmoinen rivo täti voisi sanoa yllättäen nämä asiat, Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla kuvaa.

Riitan hahmoon on otettu aineksia Jarlan tosielämässä tapaamista baariemännistä, rempseitä tätejä jokainen. Kukaan ei kuitenkaan voi julistaa itseään Rivo-Riitan esikuvaksi.

Herranen aika, naishahmo!

Onko jokaisen suomalaisnaisen sisällä piilossa pikkutuhma Riitta? Jarlan mukaan saattaa olla.

– Se on kyllä kiinnostavaa. Kiroileva siili -sarjakuva tuntui olevan naisväen suosiossa. Estoton, räävitön laukominen tuntuu viehättävän naisia. Onkohan se oire jostain, että on oltu kiltisti ja hiljaa niin kauan, mies pohtii.

Jarla ei ole aiemmin suuresti analysoinut sitä, miksi rivoja laukova nainen on niin hauska hahmo. Riitta vain putkahti ensimmäisenä mieleen.

– Ronskeja äijiä nyt on niin nähty. Siinä ei olis mitään erityistä särmää, että joku rakennusmies puhuu rivoja. Nehän puhuu rivoja koko ajan, Jarla pohtii.

Miehen mukaan Fingerporin pikkutuhma hahmo olisi voinut olla periaatteessa joku paljon yllättävämpikin, sillä Rivo-Riitasta näkee jo päältä, että kohta on jotain yllättävää tulossa. Viattoman pikkutytön laukomina jutut olisivat vielä oudompia. Jarla on kuitenkin iloinen Riitasta.

– Olin tosi tyytyväinen itseeni kun olen, herranen aika, saanut aikaiseksi naishahmon!

Jarlan mukaan alituisena vaarana vaanii tietty sarjakuvatyyppi: helposti voisi tehdä strippejä, joissa pari miestä seikkailee.

– Oon tyytyväinen, että on muutamakin naishahmo. Ettei naiset ole pelkkiä statisteja, jotka myhäilevät jossain, kun miehet tekevät hassuja asioita. Mä en oikein tykkää semmoisestakaan, Jarla sanoo.

Turun kirjamessuilla 2009 järjestettiin kuvitteelliset Fingerporin vaalit, joissa messuvieraat saivat äänestää hahmoja Fingerporin kunnanvaltuustoon. Kommunistisen puolueen riveissä vaikuttava Rivo-Riitta voitti muut ehdokkaat valtavalla äänivyöryllä. Jarlan mukaan todellisuudessa eduskuntaan ponnistava, pikkutuhma täti voisi pelottaa äänestäjät pois.

– Kyllä sillä varmaan omat äänestäjät olis. Kuka tahansa muistettava persoona tulisi ehdolle, niin saisi ääniä, kyllä ne niin tylsiä hahmoja meinaa olla nykyään. Nykyään panostetaan nuorekkuuteen ja jonkinlaiseen ärsyttämättömyyteen, mikä on ehkä huono idea. Kun katsoo vanhan kantin poliitikkoja, niin siellähän on tosi kaikennäköisiä ja ihan törkeitäkin heppuja, kaipais ehkä vähän samanlaista, mies analysoi.

Krapula-Päivi ei ole vaimoni näköinen

Toinen Fingerporissa vaikuttava neito on Krapula-Päivi, ainaisessa hiprakassa tai kankkusessa viihtyvä nuorempi neito. Päivikään ei perustu kehenkään tosielämän hahmoon.

– Joskus joku luuli, että Päivi pohjautuisi mun vaimooni. Ei missään nimessä. Ei ole kovasti edes hänen näköisensä, Jarla toteaa.

Päivi on miehestä kiinnostava hahmo: kolmekymppinen nainen, jolla on ongelmia elämänhallinnan kanssa. Hahmo tuntui uudenlaiselta.

– Päivin miesystävät tuppaa olemaan puoli- ja koko rikollisia. Hän tuntui ihmistyypiltä, joka kyllä on olemassa, mutta jota ei ole missään nähnyt.

Jarla lupaa, että Päivin hahmolle saatetaan tulevaisuudessa keksiä lisääkin tekemistä ja seikkailuja Fingerporissa. Pelastusta rappiontäyteiselle Krapula-Päiville ei kuitenkaan ole tulossa, sillä hahmon huumoriarvo kärsisi kunnostautumisesta.

– Fingerporissahan mä oon repinyt huumoria siitä, että kaikki on huonosti: arkkitehtuuri on arkkitehtuuria huonoimmillaan ja papit on pappeja tyhmimmillään. Ensimmäisiä juopottelukokemuksia kokeva nuori nainen, se tuntu siltä, että tässä on nyt jotain. (Sarjakuva) Nemissähän on vähän samaa ollut, Jarla sanoo.

Vesa ja normaali Irma

Fingerpori-strippien päähahmo on keski-ikäinen Heimo Vesa, jonka vaimo, Irma Kääriäinen, lienee kaupungin normaaleimpia asukkaita. Jarla ei ole vielä paljastanut, miten sarjakuvapariskunta tapasi toisensa.

– Oon miettinyt, että pitäisikö sitä käsitellä, jos aiheista on pulaa. Jos mulla ei ole hyvää ideaa, niin en kerro sitä. Mä odotan että saan tarpeeksi hyvän idean. Tässä kuitenkin vasta kolmatta vuotta mennään, kaikenlaista on käsittelemättä, Jarla sanoo

Heimo Vesan vaimo esiintyi alun perin stripissä, jossa Vesa ymmärsi lääkkeen tuoteselosteen väärin. Jarla pohti, että tälle naiselle voisi keksiä jotain tekemistä, ja niin Irma päätyi lentoemännäksi.

– Ihmiset eivät ole yleensä tajunneet, että kyseessä on sama ihminen, kun hän on vähän eri näköinen. Kyllä se hahmo siitä kehittyy. Se on ongelmallinen hahmo, kun se on niin streitti ja normaali, piirtäjä pohtii.

Miehen mukaan Irma yrittää olla kunnolla, pukeutua hyvin ja käyttäytyä säädyllisesti, toisin kuin monet muut Fingerporin hahmot. Kaoottisessa sarjakuvamaailmassa hänestä on kuitenkin ollut hyötyä.

– Vaikka haluaisin Vesan vaimolle enemmän persoonallisuutta, hän on ollut aika käyttökelpoinen. Hän pitää kurissa ja saattaa nolostua, jos Heimo Vesa tekee jotain tyhmää. Räväkkä nainen ei noloontuisi, Jarla miettii.

Piirtäjä kertoo jopa kokevansa syyllisyyttä siitä, että Irma on juuri sellainen vaisu naishahmo, joka katsoo sivusta miesten toilailuja: miehen kun ei koskaan pitänyt sortua piirtämään sellaista.

Missä naiset?

Fingerporissa on nähty mieshahmoja aina Mustanaamiosta Hitleriin. Kuka kuuluisa naishahmo sopisi kaupungin katukuvaan?

– Sehän on kiinnostavaa just! Miten tuli mieleen (poliitikko) Hertta Kuusinen, se on tosi räväkkä hahmo, ja kiistanalainen. Siitä voisi saada jotain. Tarja Halosta välttäisin ihan siksi, että menee niin päivänpoliittiseksi, Jarla toteaa.

– Tässä sen huomaa, että itselläkin on vielä ennakkoluuloja: mä lähden heti hakemaan jotain historian mieshahmoja. Mä en ole ajatellut tätä suoraan sanottuna paljon ollenkaan. Hertta Kuusis -parodia voisi olla paikallaan.

Lue myös:

Teksti ja kuvat: Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat