Miljardi vuotta tiivistettynä minuuttiin – katso, kuinka nykyiset mantereet syntyivät

Miljardi vuotta tiivistettynä minuuttiin – katso, kuinka nykyiset mantereet syntyivät 0:52
Katso videolta hypnoottinen esitys siitä, kuinka mannerlaatat liikkuvat!

Video näyttää erään teorian siitä, kuinka mannerlaatat liikkuivat miljardin vuoden aikana ja muodostivat nykyiset mantereet.

Vielä miljardi vuotta sitten maapallon kartta näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. Erään teorian mukaan siellä, missä Yhdysvallat ja Eurooppa sijaitsevat, oli lähinnä merta.

Vuosimiljoonien aikana kartta kuitenkin muuttui laattatektoniikan ansiosta.

Geologia.fi-sivuston mukaan laattatektoniikka on teoria, joka selittää, kuinka mantereet ovat syntyneet. Teorian keksi Alfred Wegener vuonna 1912.

Wegener huomasi, että Atlantin valtamerta reunustavien mantereiden rantaviivojen olevan melko yhdenmukaisia. Etelä-Amerikka näyttäisi sopivan Afrikan kylkeen, ja Pohjois-Amerikan rannikko voisi hyvinkin istua kiinni Eurooppaan.

Teorian vei pidemmälle kanadalainen John Tuco Wilson, joka esitti laattatektonisen teoriansa vuonna 1965. Siinä Wilson esitti, että laattamosaiikissa mantereet liikkuvat eri suuntiin.

Maan päällisin osa, eli litosfääri koostuu 13:sta noin 100–150 kilometrin paksuisesta mannerlaatasta. Ne liikkuvat vuosittain noin 1–15 senttimetrin nopeudella.

Laattojen liikkumisesta seuraa muun muassa maanjäristyksiä laattojen reunoilla. Välillä yhden mannerlaatan reuna voi myös painua toisen alle.

Lue myös:

    Uusimmat