Miksi Venäjä luopuisi kiristysotteestaan Euroopasta sabotoimalla kaasuputkia? – "He siirtyvät nyt taktisempaan otteeseen"

7:32
Katso videolta Wigellin näkemys Venäjän mahdollisesta motiivista kaasuvuotojen aiheuttajaksi. Videolla hän sanoo myös, että Venäjä on siirtynyt puolisotilaallisiin hybridioperaatioihin Euroopassa.

Venäjä on käyttänyt Nord Stream -kaasuputkia jo vuosia pitääkseen Eurooppaa otteessaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell.

Erityinen ote sillä on Saksasta, jonka energiajärjestelmässä venäläiskaasulla on ollut merkittävä rooli. Myös Ukrainaa Venäjä on pystynyt heikentämään vuosien aikana katkaisemalla kaasutoimituksia.

Tänä vuonna Venäjä on rajoittanut kaasutoimituksia Eurooppaan, jotta kallistuva energian hinta ja kylmenevät kodit saisivat EU:n höllentämään Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita.

Siitä presidentti Vladimir Putinkin on ollut avoin, muun muassa lausumalla miten "Eurooppa jäätyy kuin ketun häntä".

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen uskotaan johtuvan sabotaasista, jota pidetään valtiollisen tahon tekona, mutta varmaa syyllistä ei ole löydetty. Syyttävät sormet ovat kuitenkin laajasti osoittaneet Venäjän suuntaan.

Mutta miksi Venäjä sabotoisi putkia, joita se voi käyttää Euroopan kiristämiseen?

Wigellin mukaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan se menetti tärkeän vipuvartensa. EU-maat alkoivat nopeasti keksiä uusia energiahanoja pyrkiessään eroon riippuvuudestaan venäläiskaasuun.

– Kaikille tuli selväksi, myös venäläisille itselleen, ettei tämä putkisto pysty toimimaan tällä tavalla. Se olisi kuivunut kasaan joka tapauksessa.

– He siirtyvät nyt taktisempaan otteeseen, Wigell sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja