Tutkija: Venäjä on siirtynyt puolisotilaallisiin hybridioperaatioihin Euroopassa – "Pyritään lamauttamaan yhteiskuntia"

7:32
Tutkimusjohtaja Wigell kertoo, milloin Venäjän hybridioperaatioiden voisi katsoa muuttuneen sodankäynniksi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigellin mukaan Venäjän hybridivaikuttamisessa on siirrytty seuraavaan vaiheeseen.

Hybridihäirintää Venäjä on harjoittanut jo pitkään. Siihen työkalupakkiin kuuluu Wigellin mukaan esimerkiksi disinformaatio ja taloudellista vaikuttaminen, esimerkiksi äärijärjestöjen auttaminen ja sitä kautta eripuran levittäminen Eurooppaan.

Mutta jos epäilyt pitävät paikkaansa ja Venäjä tosiaan on Nord Stream -kaasuputkien vuotojen takana, on se ottanut uuden askeleen ja siirtynyt puolisotilaalliseen hybridioperaatioon.

– Työkalupakkiin tulee mukaan puolisotilaalliset menetelmät, sabotaasi on tästä oikein hyvä esimerkki. Se yleensä kuuluu hybridioperaatioihin, jotka usein kohdistuvat kriittiseen infrastruktuuriin.

– Sillä pyritään lamauttamaan yhteiskuntia.

Telekaapelit huolen aiheena

– Itseäni ehkä huolestuttaa eniten nämä tietoliikenneyhteydet, jotka kulkevat [merikaapeleissa] Itämerellä. Ne on aika helppo katkaista, se ei vaadi paljon ponnisteluita.

Yhteiskunta on yhä enemmän tietoliikenteen varassa, joten tietoliikennekaapeleiden katkeamisella olisi merkittäviä vaikutuksia. Itämerellä kulkee useita tietoliikennekaapeleita, mutta niiden tarkat sijainnit eivät ole julkista tietoa.

Venäjä on käyttänyt tietoliikennekaapeleiden katkaisua vaikuttamiskeinona ennenkin esimerkiksi Krimin niemimaan miehittämisen aikana.

Katso myös: Nord Stream -kaasuputket ovat olleet alusta alkaen turvallisuusuhka, vaikka päättäjät ovat muuta väittäneet – Gazpromilla Venäjän hallinnon lupa puolustaa putkia sotilaallisesti

3:31

Tietoliikennekaapeleita voidaan myös katkaisun lisäksi häiritä erilaisilla tavoilla. Toisaalta tietoliikennettä kulkee kaapeleita pitkin myös Venäjälle – se tuskin haluaa katkaista omaa tietoliikennettään.

Suomi on toki jo varautunut erilaisiin skenaarioihin, eikä tietoliikennekaapeleitakaan ole vain yhtä. Wigell uskoo, että varautumistasoa tullaan nostamaan entisestään.

– Suomi on ikään kuin saari tässä. Olemme hyvin riippuvaisia kansainvälisistä yhteyksistä mitä tulee tavara-, data-, energialiikenteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja