Miksi USA:n politiikan huipulla turvaudutaan teflonpintaisiin dinosauruksiin? "Sosiaalinen media helposti tuhoaa uudet kasvot"

8:32
Donald Trumpin kartanosta etsittiin ydinaseita koskevia salaisia dokumentteja – kuinka vakavasta asiast on kyse, Mika Aaltola?

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Yhdysvaltain demokratia ei ole vaarassa, mutta tarvitsisi uusia tekijöitä uudistuakseen.

Syksyllä pidetään välivaalit Yhdysvalloissa, joissa valitaan kongressin alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen kaikki 435 edustajaa sekä ylähuoneeseen senaattoreita noin kolmasosa.

Donald Trumpin presidenttikausi kärjisti poliittista ilmapiiriä ja jotkut historioitsijat ovat sanoneet, että Yhdysvaltain demokratia on nyt jopa vaarassa. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan vaalit eivät koskaan ole huonoksi demokratialle.

– Demokratia on tehty sitä varten, että ne kestävät vallan siirtymää hallitukselta oppositiolle ja takaisin. En ole huolissani, kunhan vaaleja pidetään ja ne ovat todellisia.

Trump koetteli yhdysvaltalaisen demokratian rajapyykkejä kiistäessään edellisen presidentinvaalin tuloksen. 

Politiikassa menestyvät kohuja hylkivät hahmot

Aaltolan mielestä on merkittävää, ettei Yhdysvaltain politiikan huipulla juurikaan näy uusia kasvoja.

– Turvaudutaan dinosauruksiin, jotka saivat keskeiset meriittinsä 1970–90-luvuilla lineaarisen television aikana.

– Sosiaalinen media helposti tuhoaa uudet kasvot, joita demokratia tarvitsee uudistuakseen. He joutuvat keskelle ja he kaatuvat, toisin kuin nämä hyvin teflonpintaiset, kohuja hylkivät hahmot, kuten Trump ja Joe Biden, Aaltola kertoo.

Republikaanipuolueen on hankalaa itse nostaa esiin uusia ehdokkaitaan, kun Trump pysyy kohujen myötä keskiössä. Aaltolan mukaan republikaanit eivät myöskään hyödy tällä hetkellä meneillään olevasta FBI:n tutkinnasta samalla tavoin kuin Trump.

– On aina haitaksi, jos tulee negatiivista informaatiota. Mutta Trump on hyvin taitava, velhomainen jopa siinä, että hän kykenee ratsastamaan kohusta kohuun, Aaltola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja