10 syytä siihen, miksi et pääse eroon vatsarasvastasi

Onnistuneenkin painonpudotuksen yhteydessä vyötärön ympärille kerääntyneestä vatsarasvasta voi olla vaikea päästä eroon. Näillä vinkeillä vyötärön keventäminen onnistuu helpommin.

Pieni määrä vatsarasvaa ei ole haitaksi, päinvastoin. Sopiva rasvakerros on hyväksi ja auttaa suojaamaan herkkiä sisäelimiä. Liiallinen vatsarasva sen sijaan altistaa sydän- ja verisuonitaudeille sekä kakkostyypin diabetekselle.

Jos vyötärölle on kertynyt ylimääräisiä kiloja, hallittu painonpudotus voi silloin olla tarpeen. Vatsarasva on kuitenkin usein tiukassa ja siitä voi olla hankalampi päästä eroon, vaikka paino muuten putoaisikin. Health.com paljastaa pahimmat sudenkuopat, jotka hankaloittavat vatsarasvan vähentämistä.

1. Ruokavaliossa on liian vähän rasvaa

Yksi painonpudottajien perusvirheistä on se, että rasvaa kartetaan liiankin kanssa. Rasvat ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, ja etenkin terveellisiä tyydyttymättömiä rasvoja on syytä nauttia riittävästi. Hyvälaatuiset rasvat pitävät yllä kylläisyyden tunnetta, jolloin ei tule sorruttua niin helposti epäterveellisiin ruokiin.

Ratkaisu: Nauti aterioilla ja välipaloina avokadoa tai pähkinöitä ja mausta salaatti ripauksella oliiviöljyä.

2. Mielesi on maassa

Erään tutkimuksen mukaan masennusoireista kärsivillä naisilla on suurempi taipumus ylimääräiseen vatsarasvaan. Masennukseen usein liittyy vähäinen liikunta ja huonot ruokailutottumukset.

Ratkaisu: Yritä lisätä liikuntaa. Liikunnalla on positiivisia vaikutuksia mielialaan, ja se edesauttaa myös aineenvaihduntaa. Kevyt kävelylenkki on jo hyvä askel eteenpäin.

3. Syöt eineksiä

Einekset sisältävät usein paljon tyydyttynyttä rasvaa, sokeria ja nopeita hiilihydraatteja. Nämä saavat verensokerisi nousemaan nopeasti ylös, jolloin elimistö alkaa tuottaa insuliinia. Tämä puolestaan edesauttaa rasvan jämähtämistä keskivartaloon.

Ratkaisu: Sen sijaan, että keskittyisit välttämään eineksiä, pyri sen sijaan valitsemaan terveellisiä ruokia. Kun saat energiantarpeesi tyydytettyä hyvälaatuisella ruoalla, einesten osuus putoaa kuin itsestään.

4. Saat liian vähän magnesiumia

Magnesium on vatsarasvan kannalta olennainen mineraali, sillä se auttaa alentamaan verensokeria sekä insuliinitasoa.

Ratkaisu: Lisää ruokavalioosi magnesiumpitoisia ruoka-aineita, kuten banaania, tummanvihreitä vihanneksia ja soijaa.

5. Juot liikaa light-limua

Erään tutkimuksen mukaan dieettilimujen suurkuluttajilla oli suurempi taipumus liialliseen vatsarasvaan. Tutkijat arvelivat, että sokerittomia juomia suosivat kuvittelevat säästävänsä kalorittomilla juomilla niin paljon kaloreita, että sallivat itsellensä ylensyönnin.

Ratkaisu: Jos et ole valmis luopumaan kevytlimuista, vähennä edes muuta herkuttelua.

6. Rakastat burgereita

Ruotsalaistutkimuksessa kahden ryhmän ruokavalioon lisättiin 750 lisäkaloria, toisella ryhmällä lisäkalorit muodostuivat lähinnä tyydyttyneistä rasvoista, toisella monityydyttymättömistä.

Tyydyttyneitä rasvoja saaneilla kertyi sisäelimien ympärille tuplasti enemmän rasvaa kuin terveellisiä rasvoja nauttineilla, vaikka kalorimäärä oli sama.

Ratkaisu: Syö rasvaisia kaloja, kuten lohta, vähintään kerran viikossa. Vähennä punaisen lihan määrää ja suosi sen sijaan kasvproteiineja ja kanaa.

7. Kuvittelet, ettei naisille tule kaljamahaa

Tanskalaistutkimuksen mukaan oluen juonnilla saattaa olla yhteys vatsarasvan muodostumiseen. Oluen vaihtaminen viiniin ei kuitenkaan pelasta täysin, sillä alkoholissa on aina energiaa ja liiallinen energiansaanti saa painon nousemaan.

Ratkaisu: Pysyttele kohtuudessa.

8. Olet jättänyt joogasessiot väliin

Etenkin vaihdevuosien kolkutellessa ovelle, vatsarasvasta eroon pääsy vaikeutuu. Jos et ole vielä nelikymppisenä kokeillut joogaa, silloin on korkea aika aloittaa. Erään tutkimuksen mukaan jooga on tehokas apu keski-ikäisten naisten vyötärön kaventamiseen.

Ratkaisu: Jos jooga ei ole sinun lajisi, kokeile jotain muuta rentouttavaa liikuntaa.

9. Lautaseltasi puuttuvat värit

Kasaamalla lautasellesi mahdollisimman monipuolisesti eri värejä saat samalla monipuolisemmin vitamiineja ja tärkeitä hivenaineita. Erään tutkimuksen mukaan värikästä ruokaa suosivilla on usein myös kapeampi vyötärö.

Ratkaisu: Kasaa lisukesalaatti värikkäistä kasviksista ja kokeile kalan ja kanan kanssa vaikka värikästä hedelmäsalsaa.

10. Välttelet hikiliikuntaa

Intervallitreenin on todettu polttavan tehokkaasti vyötärölle kertynyttä rasvaa. Joogan ohella kannattaa siis varata treeniohjelmassa aikaa myös kunnon HIIT-treenille, jossa intensiiviset sykkeennostojaksot vuorottelevat rauhallisemman treenin kanssa.

Ratkaisu: Jos armeijatyylinen HIIT kuulostaa liian rankalta, kokeile lisätä tavalliseen pyöräily- tai kävelylenkkiin muutaman minuutin jaksoja, joiden aikana nostat sykettä hengästymiseen asti.

Lähde: Health.com

***

Lue myös:

    Uusimmat