Ummettaako? Näin saat suolen toimimaan paremmin

Ummetus on etenkin vanhemmalla väestöllä yleinen vaiva. Suoliston toimintaan voi vaikuttaa sekä ruokavaliolla että elintavoilla.

Terveistä aikuisista yksi–kuusi prosenttia kärsii haitallisesta ummetuksesta. Vaiva on yleisempi vanhemmalla väestöllä. Vähän liikkuvista vanhuksista ummetusta on jopa kahdeksalla kymmenestä.

Ummetusta voi ehkäistä omilla elintavoilla, oikealla ruokavaliolla ja rutiineilla. Prevention.com kokosi kuusi tapaa helpottaa ruoansulatuksen toimintaa.

1. Noudata rutiineja

Tutkimusten mukaan ulostamisongelmia on vähiten niillä, jotka käyvät pöntöllä päivittäin suunnilleen samoihin aikoihin. Optimaalinen aika vessareissulle on muutaman tunnin sisällä heräämisestä, aamiaisen nauttimisen jälkeen.

Vessaan kannattaa suunnata heti, kun hätä iskee. Liika pidättely kuivattaa ja kovettaa ulostetta, mikä puolestaan pahentaa ummetusta.

2. Kuntoile kohtuudella

Vähintään puolen tunnin päivittäinen kuntoilu tekee hyvää myös ruoansulatukselle. Liika urheilu ei kuitenkaan ole hyväksi, kilpaurheilijat nimittäin kärsivät usein ripulista. Jos suunnitelmissa on yli tunnin mittainen raskas treeni, suoritukseen on hyvä varautua etukäteen välttämällä kofeiinia sekä rasvaisia ja liian kuitupitoisia ruokia neljän–kuuden tunnin ajan.

3. Kokeile joogaa

Rauhallinen jooga auttaa aktivoimaan suolistoa. Joogassa yhdistyy kaksi positiivista vaikutusta, jotka normalisoivat suolen toimintaa: liikunta ja stressin poisto. Stressiripuli on monille tuttu ilmiö, mutta stressi voi aiheuttaa myös ummetusta. Ummetuksesta kärsivän kannattaa kokeilla myös muita stressinpoistokeinoja. Jotkut rentoutuvat vaikka käymällä lenkillä, toiset taas saunassa tai vaahtokylvyssä.

4. Vältä säännöllistä laksatiivien käyttöä

Satunnaisen ummetuksen hoitoon voi käyttää apteekista saatavia laksatiivivalmisteita, mutta niiden säännöllinen käyttö ei ole viisasta. Jos ulostuslääkkeitä käyttää säännöllisesti, keho tottuu niihin eikä ulostaminen enää onnistu ilman lääkkeitä.

Lääkkeiden sijaan kannattaa lisätä ruokavalioon enemmän kuituja, joita saa helposti esimerkiksi täysjyväviljoista ja kasviksista. Luumut ja viikunat sisältävät myös suolen toimintaa vilkastuttavia ainesosia. Runsas veden juonti on niin ikään tärkeää. Vettä tulisi nauttia vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää erillisiä kuitulisiä tai apteekista saatavia kuituvalmisteita.

5. Ota matkalle mukaan melatoniinia ja huolehdi nesteytyksestä

Matkailu voi stressata ruoansulatuselimistöä. Lentokoneessa on hyvä nauttia runsaasti vettä, etenkin jos on taipumusta kärsiä ummetuksesta matkaillessa. Nukahtamista helpottava melatoniini puolestaan auttaa pitämään lomallakin yllä säännöllistä päivärytmiä, mikä vaikuttaa osaltaan suolen toimintaan.

6. Vältä sokeripitoisia juomia

Vesi on paras janojuoma, etenkin ummetuksesta kärsiville. Sokeriset juomat voivat sekoittaa ruoansulatuksen ja pahentaa ummetusta.

Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin suolistosairauksista erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015. 

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet? 25:46

Lue myös:

    Uusimmat