Miksi näytät selfiessä erilaiselta kuin peilin kautta katsoessasi? Ilmiölle on selitys

Näyttääkö selfie oudolta= Koska ihmiskasvot eivät ole täysin symmetriset, kasvojen ”suunnan vaihtuminen” voi saada ne näyttämään hieman erikoisilta.

Katsot peiliin, näytät ihanalta, otat selfien – ja kasvosi vaikuttavat jotenkin erilaisilta! Mitä tapahtui niiden viiden sekunnin aikana, jotka kuluivat kuvan ottamiseen?

Kasvot todella näyttävät selfiessä erilaiselta kuin peilissä, kertoo Huffington Post. Syitä tähän on useita!

1. Odotat näkeväsi kuvassa peilikuvasi

Kun otat kuvat selfie-kameralla, näet kasvosi siitä suunnasta kuin mistä muut ihmiset ne tavallisesti näkevät. Tämä suunta on kuitenkin sinulle vieras, koska yleensä näet kasvosi vain peilistä. Peili näyttää kasvosi sinulle eri päin.

Koska ihmiskasvot eivät ole täysin symmetriset, kasvojen ”suunnan vaihtuminen” voi saada ne näyttämään hieman oudoilta. Tietyt piirteet tai ominaisuudet asettuvat peilissä eri tavalla kuin kamerassa.

2. Pidät tutuista kasvoistasi

Koska itse näet itsesi aina vain peilin kautta, olet oppinut rakastamaan peilikuvaasi. Kun asia on meille tuttu, pidämme siitä enemmän. Peilissä ihminen usein katsoo itseään myös siitä kulmasta, jota pitää suotuisimpana itselleen. Peilissä kasvot liikkuvat, toisin kuin valokuvassa; kasvoihin ei voi zoomata, eivätkä kasvojen kaikki yksityiskohdat jää mieleen samalla tavalla kuin kuvaa tuijottaessa.

3. Tekniikkakin vaikuttaa!

Jos otat kuvan kasvoistasi kymmenen sentin etäisyydeltä, kamera saattaa leventää kasvoja tai korostaa niitä piirteitä, jotka ovat lähimpänä linssiä. Peilissä tätä ominaisuutta ei ole. Selfietä ottaessaan ihminen on lähempänä kameraa kuin muissa tilanteissa, ja valitse usein myös kuvakulman, jonka olettaa olevan itselleen edullinen.

Huolestuneille tiedoksi, että aihetta on tutkittu – käsittämätöntä kyllä – jo vuonna 1977. Tuolloin selvisi, että 33 ihmisen testissä muut pitivät ihmisen "aidoista" kasvoista enemmän kuin tämän peilikuvasta. Muiden silmissä kasvosi eivät siis vaikuta oudoilta!

***

2:39

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.