Miksi krapulat pahenevat iän myötä?

Tuntuuko siltä, että mitä enemmän ikää karttuu, sitä pahemmalta krapula myös tuntuu? Elimistösi on samaa mieltä kanssasi.

Heräät aamulla kaameaan päänsärkyyn, ohimoissa jyskyää, suuta kuivaa, voit sanalla sanoen pahoin. Krapula iskee kahta kauheampana, eikä tunnu hellittävän sitten millään. Olo on äärimmäisen inha eritoten silloin, kun alkoholi on lähes kokonaan poistunut elimistöstä.

Oletko joskus nähnyt uutisoitavan, että ikääntyessä toleranssi paranisi, jolloin kankkunen ei tunnukaan yhtä pahalta kuin nuorempana? Mutta tuoko tosiaan "kokemus varmuutta", vai pahenevatko krapulat iän myötä?

Vastaus on karu kyllä, krapula voi tuntua huomattavasti pahemmalta myöhemmällä iällä.

– Yleensä iän myötä krapulan paheneminen johtuu toleranssin, eli siedon pienenemisestä – joka taas johtuu alkoholikulutuksen vähenemisestä, FT, Dosentti Peter Eriksson Helsingin Yliopiston Hjelt-instituutista kuvaa.

Vanhemmiten myös kehon koostumus muuttuu. Koska alkoholi kuivattaa elimistöä, krapulasta äityy pahempi.

– Myös iän myötä kehon vesipitoisuuden pieneneminen korostaa alkoholipitoisuuden nousua, ja siten myös krapula-astetta, Eriksson kuvaa.

No, entäs se henkinen puoli sitten: tuntuuko morkkiskin kahta kauheammalta vanhempana?

– Iän vaikutuksesta krapulan henkiseen puoleen, kuten vaikkapa morkkikseen, en pysty sanomaan juuri mitään. Todennäköisesti se korreloituu positiivisesti fyysisempiin vaikutuksiin, Eriksson kuvaa ja painottaa tämän olevan kuitenkin spekulointia.

Lue myös:

    Uusimmat