Mainos

Miksi kovalla pakkasella pienestä sateesta kertyy paljon lunta? Meteorologi vastaa

Pakkaslumisateita esiintyy kylmässä pakkassäässä. Kovalla pakkasella lunta voi kertyä yllättäen paljon, vaikka sadetutkassa sateet näyttäisivät vähäisiltä.

– Tämä johtuu siitä, että sama määrä kosteutta sataa kylmässä säässä isompana lumimääränä kuin lauhassa säässä. Mitä kylmempää on, sitä suurempi lumimäärä samasta kosteudesta tulee. Pakkaslumisateet eivät välttämättä näy sadetutkassa, sillä ne tulevat paikoin niin matalalla, että tutka ei niitä havaitse, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Esimerkiksi sama määrä kosteutta, joka tekee nollassa asteessa yhden senttimetrin lumikerroksen, saa -18 asteessa aikaan jopa noin kuuden senttimetrin lumipeitteen. Syynä suurempaan lumikertymään on se, että lumen rakenne on erilainen nollassa asteessa ja kovassa pakkasessa.

– Lauhassa säässä lumihiutaleet ovat hiukan tarttuneet toisiinsa ja putoavat maahan tiiviiksi kerrokseksi. Kovassa pakkasessa taas sataa lähinnä yksittäisiä lumitähtiä. Maahan leijaillessaan niiden väliin jää runsaasti ilmaa, joten vaikuttaa, että lunta on tullut paljon. Tällainen ilmava kerros lunta painuu kylläkin jossain vaiheessa kasaan tuulen takia ja kun kiteet hajoavat, toteaa Aleksi Jokela.


MTV:n sääsivuston paikkakuntakohtaisista ennusteista löydät ennustetut sademäärät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.