Miksi itkettää koko ajan? 5 syytä itkuherkkyyteen

Kaikki tuntevat sen yhden ihmisen, joka itkee helposti ja usein. Mistä itkuherkkyys oikein johtuu?

Jotkut itkevät vain todella vaikeissa elämäntilanteissa tai tragedian yllättäessä. Toisille draamaelokuvan koskettava kohtaus aiheuttaa vuolaan kyynelvirran. Itkeminen on seikka, joka tekee meistä ihmisiä: tiettävästi mikään muu eläinlaji ei itke emotionaalisista syistä. Mutta miksi toiset itkevät niin paljon enemmän, kuin toiset?

Jatkuva itkunpidättely voi kuitenkin olla ahdistavaa ja joissain tilanteissa kiusallista. Itkuherkät ihmiset saattavat soimata itseään väärissä tilanteissa itkemisestä. Kukaan ei halua leimautua itkupilliksi esimerkiksi työpaikalla. Joskus kriittinen palaute kesken rankan työrupeaman voi aiheuttaa todellisen itkukohtauksen.

Mitkä seikat altistavat jotkut ihmiset itkuherkkyydelle? Listasimme viisi tekijää, jotka liittyvät tiiviisti usein toistuvaan itkemiseen.

1. Väsymys

Kaikki tietävät, että vauvat itkevät väsyneinä. Sen sijaan saattaa tulla yllätyksenä, että myös aikuiset itkevät helpommin unenpuutteen takia. Väsyneenä saatat yllättää itsesi itkemästä kotivakuutusmainoksen takia, tajuamatta itsekään syytä siihen. Jatkuva unenpuute aiheuttaa voimakasta ärtymystä ja surullisuutta. Jos olet muutenkin voimakastunteinen ja herkkä, saattaa unenpuute johtaa pidättelemättömään kyynelpuroon. Ihmisen tulisi suositusten mukaan nukkua noin 7-8 tuntia joka yö. Säännöllinen unirytmi ehkäisee tehokkaasti voimakkaita tunnetiloja ja ahdistusta. 

2. Itkeminen ilman tunteita

Huomaat, että silmäsi alkavat yhtäkkiä valua noroina ilman minkäänlaista tunnereaktiota. Kyyneliä vain tulee, etkä tiedä miksi. Syy tähän on yliherkissä silmissä. Kyynelien perimmäinen tarkoitus on poistaa silmään kuulumattomat asiat silmästä. Kaikkein herkimmät silmät voivat reagoida savuun, ilmansaasteisiin tai tuuleen hyvinkin voimakkaalla valumisrefleksillä. Tämä ei ole vaarallista, mutta voit säästää silmämeikkisi käyttämällä ulkona aurinkolaseja ja laittamalla aamuisin silmätippoja. 

3. Naiset itkevät miehiä enemmän

Tämä ei pidä täsmällisesti paikkaansa, mutta siinä on tiettyä biologista perää. Miehen kyynelkanava on suhteessa suurempi, kuin naisen. Tämän takia miehen on helpompi räpäyttää kyynel pois: kyynel leviää silmäkalvolle eikä tipahda poskea pitkin alas. Naisen kyynelkanava taas on pienempi, jonka takia kyyneliä pääsee helpommin karkailemaan silmistä. Tämän vuoksi saattaa näyttää siltä, että naiset itkevät enemmän. Itkun peitteleminen on miehille helpompaa!

Kyynelkanavan koko ei toki ole ainoa selitys sille, miksi naisten todetaan useissa tutkimuksissa itkevän enemmän. Osatekijöitä ovat sosiaalinen asema ja miesten ja naisten erilainen hormonitoiminta. Monet naiset raportoivat tutkimuksissa itkun johtuvan osittain PMS-oireista. 

4. Reaktio stressiin

Monet tietävät, että itkun jälkeen on usein jollain tavalla helpottunut olo. Joillain paljon itkevillä ihmisillä itku voikin olla itsepuolustusreaktio voimakkaaseen stressiin ja ahdistukseen, koska se lieventää oloa hetkellisesti.

5. Merkki masennuksesta

Masentunut henkilö tuntee olonsa jatkuvasti alakuloiseksi ja surulliseksi. Useissa tapauksissa masennusta ei huomaa päältä päin. Useasti toistuva itkeminen on kuitenkin hälyttävä merkki siitä, että ihan kaikki ei ole kunnossa. Jos epäilet itsesi tai läheisesi kärsivän masennuksesta, hanki ammattiapua. Jatkuva itkeminen ei aina ole merkki masennuksesta, mutta se voi olla pitkään jatkuneen masennuksen oire.

Lähde: Huffington Post 

Lue myös:

    Uusimmat