Miksi farkkujen yleisin väri on sininen? Kuusi asiaa, joita et tiennyt housujesi hoitamisesta

Miksi farkkuja pakastetaan? Entä miksi ne ovat siniset? JC Jeans Company Sellon myymäläpäällikkö ja farkkuasiantuntija Juha Sinerlahti paljasti parhaat neuvonsa farkkuihin liittyen.

Miten löydän istuvat farkut? Video neuvoo!

1. Miten farkut kuuluu pestä?

Farkuille suositeltava pesulämpötila on enintään 30 astetta, huuhteluaine on syytä pitää kaukana, ja linkous mahdollisimman pienenä. Nestemäinen pesuaine on parempi kuin jauhe, sillä jauheista jäävät raidat on vaikea saada pois. Tahrat voi saada pois kevyellä paikoittaispesulla tai rapsuttamalla. Farkkuja ei saa hangata, koska väri voi kulua.

2. Mitä farkkujen pakastaminen tarkoittaa?

Pakastaminen on tapa raikastaa farkut, koska kylmyys tappaa housuissa pesivät mikrobit. On kuitenkin huomioitava, ettei pakastaminen poista varsinaista likaa.

Stretch-farkkuja pakastaessa on syytä muistaa, että niiden sisältämä elastaani haurastuu helposti. Housut onkin järkevää ottaa lämpimään ennen kuin ne vetää jalkaan. Farkut voi myös tuulettaa, jos pakastaminen tuntuu oudolta ajatukselta.

3. Miten löydän sopivan koon itselleni?

Materiaalit vaikuttavat merkittävästi farkkujen tuumakokoihin. Sama farkkumalli voidaan pesukäsitellä eri väreillä ja materiaaleilla, minkä takia mallin eri värin koot voivat poiketa toisistaan. Myös esimerkiksi vyötärönkorkeus vaikuttaa kokoon.

Farkkujen sovittamista ei siis kannata jättää väliin – niiden istuvuudesta ei voi saada käsitystä vain silmäilemällä. Miesten farkuissa vakiopituudet ovat 32” ja 34”, ja naisten farkkukoot vaihtelevat tuumittain.

4. Miten farkkujen käyttöikää voi pidentää?

Farkkukangas on kestävää, mutta kuluu käytössä. Jos omistat useammat farkut, vaihtele niitä, jotta ne saavat hengittää välillä.

Farkkujen kulumista haaroista ei voi estää, jos käyttäjän jalat normaalisti hankaavat yhteen kävellessä. Myös kengät vaikuttavat farkkuihin, joten niitäkin kannattaa vaihtaa välillä. Farkut jalassa ei kannata pyöräillä, sillä farkkukangas hankaa satulaa vasten ja kuluu.

5. Voiko värien haalistumista ehkäistä jotenkin?

Farkkujen väri haalistuu käytössä vähitellen, mutta se kuuluu asiaan eikä sitä pidä pelätä. Mustissa farkuissa haalistuminen näkyy selkeämmin kuin vaaleissa, ja sitä voi hidastaa pesemällä farkut mahdollisimman harvoin ja ohjeiden mukaan.

Taskut kannattaa pitää tyhjinä, jos ei halua kännykän tai lompakon jättävän kulmikkaita painaumia kankaaseen.

6. Miksi farkkujen yleisin väri on sininen?

Farkkujen väriksi valittiin aikoinaan sininen sen käytännöllisyyden vuoksi. Luonnollisesti sinistä väriä saadaan indigokasveista, ja se sopii erityisen hyvin puuvillan värjäykseen.

Kuumennettaessa väriaineet yleensä tunkeutuvat puuvillakuituihin, mutta indigo kiinnittyy kuidun pinnalle. Sininen väriaine siis pysyy kankaan pinnalla eikä värjää jalkoja. Samasta syystä farkkujen väri myös haalistuu pesussa vähitellen – mutta se ei lainkaan haittaa farkkujen käyttöä.

Aurinkosuojaa ei sovi unohtaa silloinkaan, kun suurin osa sääristä on farkkujen peitossa! Kuvat paljastavat trendifarkkujen karmeat seuraukset.

Lähde: JC Jeans Company

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja