Miksi autoimmuunitaudit yleistyvät? Brittitutkijoiden syyttävä sormi osoittaa lautaselle

Brittitutkijat kertovat The Observer -lehdelle uskovansa länsimaalaisen ruokavalion olevan syypää autoimmuunitautien yleistymiseen.

Autoimmuunitaudit ovat yleistyneet viimeisten vuosikymmenten aikana erityisesti länsimaissa. Arviolta noin viidellä ihmisellä sadasta on jokin autoimmuunitauti.

Autoimmuunitaudeissa elimistön puolustusmekanismit kohdistuvat virheellisesti omia soluja ja kudoksia kohtaan. Tällaisia tauteja ovat muun muassa tyypin 1 diabetes, keliakia, MS-tauti ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Osalla ihmisistä on perinnöllinen alttius autoimmuunitaudeille, mutta muutamassa vuosikymmenessä väestön geeniperimä ei ehdi muuttua riittävästi, jotta se selittäisi ilmaantuvuuskäyrän nousemista. Todennäköisesti yleistyminen johtuu ainakin osin diagnostiikan paranemisesta, liian hygieenisestä elämästä sekä tietyille bakteereille ja viruksille altistumisesta. Myös länsimaisen ruokavaliolla epäillään olevan näppinsä pelissä.

Jälkimmäisen merkitystä painottavat Lontoossa sijaitsevan The Francis Crick Institute -tutkimuskeskuksen tutkijat James Lee ja Carola Vinuesa.

Epäterveellinen länsimaalainen ruokavalio sisältää paljon energiaa, mutta vähän ravintoaineita, kuten kuituja, Vinuesa huomauttaa The Observerille. Tällainen ruokavalio voi muuttaa ihmisen suoliston mikrobiomia, joka vaikuttaa moniin elimistön toimintoihin. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä pikaruokaa painottava ravinto voi laukaista autoimmuunitaudin.

– Ilman tiettyä geneettistä alttiutta et välttämättä sairastu autoimmuunitautiin huolimatta siitä, kuinka monta Big Maciä syöt, Vinuesa sanoo.

Ongelmana on, että pikaruokakulttuurin levitessä ympäri maailmaa yhä useampi geneettisesti altis henkilö tulee syömään paljon rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävää ravintoa. Tutkijat eivät voi pikaruokaketjujen laajentumispyrkimyksiä estää, mutta he voivat yrittää ymmärtää paremmin, miksi osa ihmisistä sairastuu autoimmuunitauteihin ja osa ei.

Katso video: Onko terveellinen välipalasi sokeripommi? Juttu jatkuu videon alla.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Näin paljon suositut välipalavaihtoehdot sisältävät sokeria.

Uudella tekniikalla geenijahtiin

Nyt brittitutkijoiden tarkoituksena on selvittää kahden erillisen tutkimusryhmän avulla täsmällinen syy autoimmuunitautien lisääntymisen taustalla.

Tehtävässä auttaa uusi teknologia, jonka avulla voidaan kartoittaa pieniä DNA:n eroavaisuuksia suurista massoista. Näin on mahdollista löytää geenejä, jotka ovat yleisiä autoimmuunitaudeista kärsivillä.

– Tutkimusta aloittaessani tiedossa oli puolisen tusinaa DNA:n poikkeamaa, jotka vaikuttivat tulehduksellisen suolistosairauden käynnistäjinä. Nyt tunnemme niitä yli 250, tutkija Lee sanoo Observerille.

Geenien toiminnan parempi tunteminen auttaisi paitsi lisäämään autoimmuunitautien tuntemusta myös kohdentamaan potilaille parempaa hoitoa.

Periaatteessa kroonisesta taudista ei voi parantua, mutta autoimmuunisairauksia on lukuisia erilaisia. Osalla potilaista immunologinen tulehdus saattaa sammua. Duodecim-lehti kertoo, että mitä aikaisemmin tehokas lääkitys aloitetaan ja tulehdus saadaan rauhoittumaan, sitä useammin voidaan saavuttaa pitkäaikainen lääkkeetön remissio.

Keliakian tunnistamiseen uusia keinoja 9:45
Ratkaisu alidiagnosointiin? Videolla professori Kalle Kurppa kertoo, miten keliakia voidaan jatkossa todeta tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat