Mikset sano työkaverillesi suoraan, että olet hänelle vihainen? Naiset vastaavat

MTV Lifestyle selvitti syyn työpaikan riitatilanteisiin.

”Miksi naiset puhuvat aina naispuolisista työkavereistaan pahaa? Miksei töissä voi sanoa vaan suoraan ko. henkilölle, jos joku mättää?” Kysyy nimimerkki ihmettelijä

Näin naisraatimme vastasi:

"Veikkaan, että tällä yritetään välttää työilmapiirin lopullista tulehtumista, kun usein naiset kantavat kaunaa ikuisuuden. Kun tuulettaa pahaa mieltä selän takana ja kiukuttelee, niin töissä ei tule riideltyä. Usein kaikki mieltä painavat asiat kuitenkin katoavat, joten ehkä siinä ajatellaan vain sitä, että turha aloittaa sotaa."
– Nainen, 29, sinkku

"Arvaukseni on, että on helpompaa puhua salaa pahaa. Asiaankuulumattomalle ihmiselle valittaminen ei vaadi sitä rohkeutta, mitä suora puhe toiselle ihmiselle vaatii. Se, onko selän takana valittamisesta hyötyä, lienee ihan itsestäänselvä asia."
– Nainen, 29, parisuhteessa

"Tämä on hyvä kysymys, mitä mietin aika ajoin. Tuntuu, että naiset ottavat huonommin kritiikkiä ja palautetta vastaan kuin miehet, lisäksi jos palautteen antaja on toinen nainen, naiset nousevat helposti takajaloilleen ja puolustautuvat. Nainen on toiselle naiselle susi ja ensimmäinen ajatus on, että nainen kokee toisen naisen aina uhkana. Ehkä tämä on se syy, joka johtaa kaikki naiset puhumaan toisistaan pahaa ja ristiin kun ei voi suoraankaan sanoa. Jos joku nainen väittää ettei tee tätä, hän valehtelee."
– Nainen, 35, naimisissa

"Naiset rakastavat juoruilua. Jos jonkun työkaverin käytös esimerkiksi ärsyttää, on sitä helpompi purkaa jollekin toiselle kuin pitää tunteita sisällään tai varsinkaan sanoa sitä suoraan. Pahan puhuminen ei ole kuitenkaan vakavaa, vaan enemmän ajanvietettä. Jos on oikeasti jokin ongelma, sille saatetaan myös hakea vertaistukea työkavereilta. "Olenko varmasti oikeassa tässä asiassa, enkä vain kuvittele omiani". Pienet ärsytyksen kohteet ovat usein oikeasti niin pieniä, ettei niistä välttämättä edes kehtaa sanoa suoraan. Ärsytys voi silloin ollakin enemmän vain sen jota ärsyttää ongelma."
– Nainen, 24, sinkku

"Ei se ole vaan työpaikalla, vaan alkaa jo alakouluissa. Naiset tykkäävät juoruilla ja ehkä toisia naisia koetaan jotenkin uhkana, pahan puhuminen yhdestä taas lähentää toisia. Ei ole aikuista käytöstä ja en ymmärrä tätä ilmiötä, yleinen naisvaltaisilla työpaikoilla ja näkyy kyllä ilmapiirissä! Mitään ei sanota kuitenkaan suoraan, vaikka olisi aihettakin, koska herkkähipiäisinä naiset voivat loukkaantua ja ei haluta avointa draamaa ja tappelua. Ja sitten ei voisi juoruilla muista sen henkilön kanssa, josta toisessa porukassa on valittanut."
– Nainen, 28, avoliitto

"Hei sinä ihmettelijä. Syihin pahan puhumisessa lukeutuvat arvatenkin kateus, katkeruus tai epävarmuus, tai sitten näiden kaikkien yhdistelmä.

Suoraan sanominen voi puolestaan pelottaa, ja naiset useimmiten tuntuvat kaipaavan jonkin sortin tukea tai kommenttia kolmannelta osapuolelta. Mutta kysynkin; naisetko eivät puhu pahaa miespuolisista työtovereistaan? Ja miehet eivät naisista? Uskon, että tämä on varsin yleistä, sukupuolesta riippumatta. Tavat voivat olla toki erilaiset.

Terveisiä ihmettelijälle; sano myös rohkeasti suoraan, jos koet joutuneesi välikappaleeksi. Eiköhän moinen sitten lopu."
– Nainen, 28, sinkku

Lue myös:

    Uusimmat