Miksei Suomessa ole turkoosit vedet? Asiantuntija kertoo

Kun suomalainen varaa etelänloman, haaveissa siintää usein turkoosi meri, Suomessa vedet kun ovat pikemminkin ruskeita. Mistä se johtuu?

– Turkoosi väri on tavallaan veden oma väri. Näkyvän valon päävärithän ovat sininen, vihreä ja punainen. Kun vedessä on vain vähän valoon vaikuttavia liuenneita aineita ja partikkeleita ja vesi itsessään pidättää punaista valoa, sininen väri korostuu. Tästä johtuu valtamerien turkoosinsininen väri, erikoistutkija Kari Kallio Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Suomen vesissä humusta ja erilaisia partikkeleita sen sijaan on runsaasti. Humus on liuennutta orgaanista ainetta, jota huuhtoutuu maamme monilta soilta ja turvemailta valumavesien mukana vesistöihin. Partikkeleilla taas viitataan esimerkiksi savihiukkasiin ja kasviplanktoniin.

– Humuksella on sellainen ominaisuus, että se pidättää juuri sinistä valoa. Kun sininen valo ei pääse heijastumaan vedestä, vesi on ruskeaa.

Suomessa etenkin järvet näyttävät ruskeilta, koska niissä on yleensä eniten humusta. Toki poikkeuksiakin löytyy.

– Jos järvi ei ole hirveän humuspitoinen, savisamea tai rehevä, se voi näyttää aurinkoisella säällä kaukaa katsottuna siniseltä tai tummansiniseltä. Tämä johtuu pitkälti taivaan värin heijastumisesta, Kallio sanoo.

Jaakko heitti taas kylmän kiven veteen

Toiminnanjohtaja Jaakko Koskinen Suomen Epätieteellisestä Seurasta heitti kylmän kiven veteen Helsingissä heinäkuun 25. päivä vuonna 2016.

Jaakko heitti jälleen kylmän kiven veteen 1:59

Lue myös:

    Uusimmat