Mainos

Miksei sadan prosentin vakuuksia? Urpilainen vastaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ymmärrä kritisointia, minkä mukaan Suomen olisi pitänyt vaatia itselleen Espanjan tukipaketista täysi vakuus.

Suomella on Espanjalle myönnettävästä takausosuudestaan 40 prosentin tappio-olettama. Urpilaisen mukaan sadan prosentin vakuudet olisivat vapaamatkustusta.

– Ensinnäkin se merkitsisi, että Suomi ei tosiasiallisesti osallituisi ohjelmaan lainkaan. Jokainen ymmärtää, että tällainen vapaamatkustus ei mitenkään voisi sopia muille jäsenmaille. Toiseksi sata prosenttia merkitsisi, että olettaisimme Espanjan tekevän maailman taloushistoriassa ainutlaatuisen teon ja jättävän kaikki velkansa maksamatta, Urpilainen sanoi avauspuheenvuorossaan eduskunnassa.

Tappio-olettama on sama kuin Kreikan laina-osuudelle määriteltiin. Urpilaisen mukaan prosenttiosuus perustuu luottoluokitusyhtiö Standar&Poor'sin arvioon, joka taas perustuu yhtiön keräämään historia-aineistoon oletetuista tappioista.

– Saamamme vakuus siis rajaa historia-aineiston mukaan täysimääräisesti suomalaisten veronmaksajien riskit, Urpilainen jatkoi.

Jos Espanjan lainatarve nousee 100 miljardiin euroon, Suomen vakuudet ovat noin 770 miljoonaa euroa. Sitä mukaa, kun Espanjalle myönnetään lainaa, maksetaan vakuuksia Suomelle käteisenä.

– Ei johdannaisina vaan käteisenä, ministeri painotti ponnekkaasti.

Vakuustilille laitetut rahat Suomen on tarkoitus sijoittaa viiden parhaimman luottoluokituksen saaneen euromaan velkakirjoihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.