Mainos

Mikko Roiha Seinäjoen kaupunginteatterin johtajaksi

Ohjaaja Mikko Roiha on valittu Seinäjoen kaupunginteatterin uudeksi teatterinjohtajaksi elokuun alusta.

Vähintään kolme vuotta kestävän johtajuutensa aikana 29-vuotiaalla Roihalla on mahdollisuus myös ohjaustöihin. Roiha on vanha tuttavuus Seinäjoella, sillä hän ohjasi Orvokki Aution kirjoittaman ja syksyllä 1999 ensi-iltansa saaneen näytelmän Valokuvavarkaat. Pienellä näyttämöllä esitetty näytelmä saavutti suuren suosion.

Valokuvavarkaat oli viime kesänä mukana myös Tampereen Teatterikesässä. Silloin sen kävi katsomassa myös presidentti Tarja Halonen. Vuonna 1971 syntynyt Roiha on opiskellut mm. Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella, Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla sekä Teatterikoulussa ylimääräisenä opiskelijana.

Taiteiden kandidaatiksi hän valmistui 1997. Roiha on toiminut ohjaajana Kajaanin kaupunginteatterissa 1998-1999. Lisäksi hän on työskennellyt ohjaajana eri puolilla maata. Teatteripiireissä Roihaa luonnehditaan vetovoimaisimmaksi teatterinohjaajaksi tällä haavaa.

Taiteellista rimaa nostetaan edelleen


Roiha on ilmoittanut nostavansa edelleen teatterin taiteellista rimaa. Ohjelmisto saanee lisää suomalaisen draaman ja komedian sävyjä. Vaikka ohjelmisto saakin uutta ilmettä, uusi johtaja ei aio luopua myöskään katsojista. Vanha käytäntö tuottajan käytöstä johtajan rinnalla jatkuu myös Roihan kaudella. Tuottaja on jo valittu, mutta hän haluaa pysytellä vielä jonkin aikaa julkisuuden tavoittamattomissa. Hän haluaa ensin informoida yhtiökumppaneitaan.

Vaatimuslistalla taiteellisuus

Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen mielestä perinteisten teatterinjohtajien aika on ohi. Se katsoo, että johtajan ei tarvitse osallistua hallinnolliseen päätöksentekoon siinä määrin kuin ennen. Nyt häneltä vaaditaan etenkin taiteellisuutta ja lahjakkuutta, joka näkyy ohjauksissa ja taiteellisen henkilöstön valinnoissa. Teatterinjohtajalta edellytetään myös hyviä suhteita eturivin ohjaajiin ja kyvykkäisiin näyttelijöihin sekä kykyä sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Pohjanmaan vahva teatteri


Seinäjoen kaupunginteatterissa on 16 vakituista näyttelijää, minkä lisäksi tulevat vierailijat. Katsojamäärissä Seinäjoki kisaa Turun kanssa 6. ja 7. sijasta, heti Helsingin ja Tampereen teattereiden jälkeen.

Vuonna 2000 Seinäjoen teatterilla oli 72 000 katsojaa. Toukokuussa päättyvällä näytäntökaudella uskotaan päästävän jo liki 80 000 katsojaan.

Teatterilla on myös muunlaista kysyntää, ja niinpä sen ei esimerkiksi tarvinnut laittaa auki teatterinohjaajan paikkaa. Päin vastoin monet ohjaajat pyrkivät Seinäjoelle. Teatteri on myös kyennyt jo pitkään vetämään puoleensa tunnettuja ohjaajia. Ensi syksynä Seinäjoelle saapuu mm. Eero Saarinen. Seinäjoen nykyinen teatterinjohtaja Tiina Puumalainen siirtyy free-lance-ohjaajaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.