Mainos

Mikä tahansa kelpaa – nuori narkomaani pitää itseään kokeilualustana

Räjähdysmäisesti Suomessa leviävät muuntohuumeet aiheuttavat uudenlaista levottomuutta esimerkiksi huumeidenkäyttäjien palvelupisteissä.

Neulanvaihtopisteenä tunnetusta Vinkistä kerrotaan, että ovesta astuva porukka on yhä useammin sekavaa ja arvaamatonta.

– Täysin sekaisin olevia asiakkaita käy meillä päivittäin. Joidenkin käytös on psykoottista ja käyttäjien kertomusten mukaan muuntohuumeiden käyttö on ajanut ihmisiä myös itsemurhiin, kertoo Helsingin ja Espoon Vinkin johtaja Mija Alho.

Alhon tuntuman mukaan huumeidenkäyttäjien mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet käsi kädessä muuntohuumeiden yleistymisen kanssa. 

– Me toki näemme muuntohuumeiden käyttäjien ääripään, sillä meidän käyttäjämme pistävät aineet suoneen. Olemme kuitenkin tilanteesta erittäin huolissamme, sillä muuntohuumeet ovat erityisesti nuorison juttu. Vanhemmat käyttäjät eivät niihin yleensä koske, Alho sanoo.

A-Klinikkasäätiön alaisen Vinkin asiakkaiksi on Espoossa ja Helsingissä rekisteröitynyt reilut 4 000 suonensisäisten huumeiden käyttäjää. Alho arvioi, että heistä noin 70 prosenttia on ainakin kokeillut muuntohuumeita.

"Nuoret pitävät itseään kokeilualustoina"

Alhon mukaan muuntohuumeita käytetään lähes aina rinnakkain muiden päihteiden kanssa. Cocktailissa on usein mukana ainakin alkoholia ja lääkkeitä, usein perinteisiä huumeita.

Eri aineiden yhteisvaikutusten arvaamattomuutta lisää se, etteivät käyttäjät läheskään aina tiedä, mitä ainetta heille on tarkalleen ottaen myyty.

– Käyttäjät ja auttajat ovat samassa tietämättömyyden suossa. Asiakkaat ovat kertoneet, että tilanne on pelottava heidänkin kannaltaan, Alho sanoo.

Kaikkia ei kuitenkaan pelota. Alhon mukaan erityisesti nuorimmat käyttäjät ovat usein uhkarohkeita ja holtittomia.

– Monet ovat välinpitämättömän pihalla. He pitävät itseään kokeilualustoina ja käyttävät mitä tahansa aineita, mitä käsiinsä saavat, Alho kuvaa.

Vinkin nuorimmat asiakkaat ovat noin 16-vuotiaita ja on tavallista, että huumeiden käyttö aloitetaan suoraan suonensisäisenä.  Alhon mukaan käyttöä ei arastella, vaan veto saatetaan tehdä esimerkiksi kadulla tai metrossa.

Nuorisoa ei hillitse edes se, että psyykkisten oireiden lisäksi muuntohuumeiden vaikutukset ovat usein fyysisestikin näkyviä.

– Kun tyttö tai poika tulee ensimmäistä kertaa Vinkkiin, on hän usein hyvin fressin näköinen. Parissa kuukaudessa nuori saattaa olla hyvin huonossa kunnossa. Kasvojen iho kukkii, kädet ovat paiseilla ja suonet tulehtuneet. Puhdas amfetamiini ei tällaista aiheuta, Alho kuvaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.