Mikä on näiden mystisenä hohtavien sinisten reikien salaisuus? Tutkijat äimistelevät Vihreäksi banaaniksi nimettyä erikoista aukkoa merenpohjassa Floridassa

Valtavat määrät tutkijoita parveilee tällä hetkellä Meksikonlahdella Floridan rannikolla selvittämässä merenpohjaan ilmestyneen salaperäisen aukon mysteeriä.

Maanpinnalla törmätään tasaisin väliajoin doliineihin eli maan vajoamiin, joiden syvyys voi vaihdella muutamista metreistä jopa satoihin metreihin. Yhtäkkiset vajoamat voivat imaista mukanaan teitä, rakennuksia, maisemia, mitä vain.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA kertoo, että samanlaisia vajoamia tapahtuu myös veden alla merenpohjassa. Niitä kutsutaan "sinisiksi aukoiksi".

Ensimmäiset havainnot sinisistä aukoista eivät ole tulleet tutkijoilta vaan kalastajilta ja vapaa-ajan sulkeltajilta. Viime vuonna tutkijat perehtyivät Amberjack Hole -nimiseen, 107 metriä syvään aukkoon ja nyt ihmettelyn kohteena on "Vihreä banaani".

Kyseinen Vihreä banaani sijaitsee merellä vajaan 50 kilometrin päässä Sarasotan rantaviivasta. Aukko on 47 metriä vedenpinnan alapuolella ja se on 130 metriä syvä.

Tästä syystä siniset aukot kiinnostavat

NOAA:n tutkijat keräsivät viime vuonna useita vesinäytteitä Amberjack Holesta. Yleensä sinisten aukkojen pohjalta löytyy erilaisia koralleja, sieniä, nilviäisiä, kilpikonnia ja haita, mutta Amberjack Holen pohjalta sukeltajat löysivät myös kahden uhanalaisen saharauskun ehjät jäänteet.

Elokuussa tarkempaan tarkasteluun pääsee Vihreä banaani.

Sinisistä aukoista tiedetään todella vähän ja siksi ne kiinnostavatkin tutkijoita erityisen paljon. Nyt yritetään esimerkiksi selvittää, onko Vihreä banaani yhteydessä Floridan pohjavesistöihin. He tutkivat myös, että erittyykö sinisistä aukoista esimerkiksi jotain tietynlaisia ravintoaineita tai kenties uusia mikrobilajeja ja elämänmuotoja.

Kaikki mitä Vihreän banaanin paljastaakaan auttaa tutkijoita selvittämään, että mitä näiden pinnan alle piilotettujen mystisten reikien sisällä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja