Mikä on koiran rasvapatti? Eläinlääkäri kertoo, mistä rasvapatin tunnistaa: "Jos se kasvaa, kannattaa ehdottomasti tutkituttaa se"

0:42
Mikä on koiran rasvapatti?

Rasvapatit ovat koiran hyvälaatuisia kasvaimia. Ne on helppo diagnosoida ohutneulanäytteen perusteella.

Rasvapatit ovat koiran hyvälaatuisia kasvaimia. Ne ovat koirilla hyvin tavallisia.

– Patti on nahan alla. Se on pehmeä eikä kiinnity alla olevaan kudokseen, kuvaa eläinlääketieteen tohtori ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Karoliina Autio Tammiston Evidensiasta.

Kokeilemalla ei voi selvittää, onko kyseessä rasvapatti vai syöpä

Rasvapateille ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään, jos ne eivät ala häiritä koiraa. Kokeilemalla omistaja ei kuitenkaan voi mitenkään selvittää, onko kyseessä rasvapatti vai syöpä.

Se, että kasvain "tuntuu ihan rasvapatilta", ei kerro koko totuutta.

– Vaikka rasvapatit ovat todella yleisiä, kymmenen patin seassa voi kuitenkin olla yksi syöpä. Esimerkiksi mastsolukasvain muistuttaa lipoomaa, eli hyvälaatuista rasvakudoksen kasvainta, ja se voi tuntua koskettaessa samalta.

Patit kannattaa tutkituttaa

Rasvapatti on helppo diagnosoida ohutneulanäytteen perusteella.

– Jos joku patti kasvaa, kannattaa ehdottomasti tutkituttaa se. Mitä aikaisemmassa vaiheessa, sitä helpompi se on poistaa, Autio sanoo.

Jos ohutneulanäyte kertoo, että kasvain on hyvänlaatuinen eikä kasvain kasva, sitä ei tarvitse poistaa.

– Mutta jos kasvain alkaa kasvaa tai muuttuu äksyksi, niin silloin kyllä, sillä ohutneulanäyte ei ole koskaan sataprosenttisen luotettava. Maitorauhaskasvaimissa ohutneulanäyte ei ole niin luotettava, eli niissä helpommin suosittelen poistamista, Aurio sanoo.

– Joissain tapauksissa hyvälaatuinen kasvain voi muuttua ajan myötä pahanlaatuiseksi. Maitorauhaskasvaimet ovat myös todella yleisiä ja niitä on enemmän koirilla, joita ei ole steriloitu. Toisaalta steriloimattomilla koirilla on enemmän hyvälaatuisia kasvaimia kuin steriloiduilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja